2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

Ízekre szedték az EBESZ jelentését a nemzetközi megfigyelők

Március 24-én négynemzeti – lengyel, bolgár, horvát, spanyol – kutatókat, társadalmi szervezetek képviselőit, jogászokat és újságírókat tömörítő választási megfigyelői csapat érkezett Magyarországra a lengyel Ordo Iuris konzervatív szervezet, valamint a varsói Collegium Intermarium Egyetem szervezésében.

  • Ízekre szedték az EBESZ jelentését a nemzetközi megfigyelők

Április 3-ig találkoznak a választási adminisztráció, a média, a civil társadalom, továbbá a pártok képviselőivel. Beszélnek többek között az RTL Klub, az M1, a TV2, a 444.hu és az Átlátszó munkatársaival, hogy hiteles képet kapjanak a magyarországi helyzetről. Később természetesen a voksolást is nyomon követik.

Megfigyelői missziójuknak ez már a második szakasza. Az elsőben górcső alá vették a magyar választási folyamatok jogi kereteit, értékelték a média helyzetét, valamint megvizsgálták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) időközi választási jelentését.

Sérülnek az alapelvek

A nemzetközi választási megfigyelők is arra a megállapításra jutottak, hogy az EBESZ anyaga számos ponton sérti az effajta missziókra vonatkozó alapelveket, sokszor elfogult, ráadásul pontatlan. Öt ilyen alapelvet sorolnak fel, ezek:

Pártatlanság és be nem avatkozás.

Pontos és leellenőrizhető következtetések megfogalmazása.

A nemzeti jog és kultúra tiszteletben tartása.

Semlegesség és szakmaiság a médiamegjelenések során.

Javaslatok és átlátható forrásokon alapuló következtetések megfogalmazása.

 

Az első pont kapcsán figyelmeztettek, hogy a személyes, elfogult vagy ítélkező véleményeket nem lehet olyan módon nyilvánosságra hozni, hogy az befolyásolja a választások eredményeit. Sőt, a megfigyelőknek különösen ügyelniük kellene arra, hogy a választások napja előtt véleményt formáljanak, ha ezzel hatással lehetnek a közvéleményre. Figyelmeztettek, hogy a dokumentumot

az egyik oldal azonnal politikai fegyverként használta fel, és vetélytársaik jogos nemzetközi bírálatának bizonyítékaként tálalták.

Már az első mondat elfogult

Ehhez képest az EBESZ-jelentés összegzésének már az első mondata sem felel meg ennek az alapelvnek. Szakmaiatlan módon azt írják ugyanis, hogy „úgynevezett gyermekvédelmi törvény”, ahelyett, hogy hivatalos nevén hivatkoznának a jogszabályra. Az „úgynevezett” egyértelműen arra utal, hogy bár a törvényt így nevezik, de valójában másról szól. Hasonló megfogalmazással élnek más, például a női reprezentációt illető bírálatoknál is, az Európai Unió és Magyarország közötti, jogállamiságról szóló vita kapcsán pedig egyértelműen a jelentést író megfigyelő – vagy egész csapata – személyes véleménye jelenik meg.

Visszatérő problémaként említik még, hogy az EBESZ-jelentés

bizonyítékok nélkül kormánykritikus véleményeket idéz anélkül, hogy teret adna az ellenvéleményeknek vagy legalább tisztázná a helyzetet.

Példaként említik, hogy megállapítják, az előző EBESZ-jelentések ajánlásait Magyarország nagyrészt figyelmen kívül hagyta, de azt már nem részletezik, hogy miért, mennyit stb.

Tapasztalataik szerint ha a megkérdezettek pozitívan nyilatkoznak a kormányról, akkor gyakorta idéztek mellette egy kritikus véleményt. Például azt írják: „Bár a legtöbb megkérdezett bízik a választások pontosságában, néhányan kételkedtek.”

Csak negatív hangok

De egyébként is alig van rá példa, hogy a kormányról pozitív állításokat is idéznének. 

Legalább nyolc alkalommal idéznek olyan negatív véleményt megformáló, névtelenül nyilatkozó megkérdezettet, akinek állításait nem támasztják alá, míg kormánypártit lényegében egyszer sem.

Ráadásul az interjúik átláthatatlanok, semmiféle konkrétumot nem adnak azzal kapcsolatban, hogy pontosan kiket kérdeztek és nekik milyen a pártállásuk.

A nemzetközi megfigyelőcsapat felhívta a figyelmet arra is, hogy az EBESZ-jelentés információit a médiában széles körben úgy tálalták, hogy egyetlen, a jelenleg vezető párt felé lejt a pálya. 

A standardok alapján azonban a nemzetközi megfigyelők nem avatkozhatnak a választási folyamatokba, nem lehetnek elfogultak egyetlen hatósággal, párttal vagy jelölttel sem.

Összegzésükben megállapítják, hogy a fent említett okok miatt az EBESZ dokumentuma megsérti a semlegesség elvét, ezért tekinthető úgy, mint nemzetközi beavatkozási kísérlet a magyar választásokba.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!