2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

ITM-államtitkár: Magyar vállalkozások vehetnek részt a nyugat-balkáni zöldgazdasági átállásban

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nyugat-balkáni régióra kiírt, klímavédelmi pályázati felhívására érkező projektek közül 12 nyert el támogatást - jelentette be a budapesti eredményhirdetésen szerdán az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

  • ITM-államtitkár: Magyar vállalkozások vehetnek részt a nyugat-balkáni zöldgazdasági átállásban

Kaderják Péter elmondta, hogy a minisztérium és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ első nemzetközi klímavédelmi kiírása iránt nagy volt az érdeklődés, mintegy 60 projekttámogatási kérelmet nyújtottak be, a rendelkezésre álló 400 millió forintos keretösszeget csaknem hatszorosan meghaladták az igények.

A tárca nyugat-balkáni programja a régió hat országában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában ösztönzi a magyar technológia és tudás átadását a környezet- és klímavédelmi célok elérése érdekében - közölte.

A projektek a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés, a városi fenntarthatóság, az erdőgazdálkodás és a mezőgazdasági alkalmazkodás területén támogatják a célzott országokat - jelezte az államtitkár, kiemelve, hogy mind a hat országot érintik nyertes projektek.

A klímavédelmi hatásokon túl az értékelés fontos szempontja volt, hogy megtérülő beruházásokat készítsenek elő és a fogadó országok elvi támogatásával is rendelkezzenek a pályázók, ezért a minisztérium bízik abban, hogy a támogatott projektek minél nagyobb számban lépnek át az üzleti megvalósítás fázisába - hangsúlyozta Kaderják Péter.

Az államtitkár kifejtette: a klímaváltozás hatásai és az ebből eredő problémák nem állnak meg a határoknál. Mint mondta, a hatások a Balkánon különösen erősen jelentkeznek, jellemzőek például az elhúzódó hőhullámok, a csapadék kiegyenlítetlen eloszlása és a légszennyezés.

A program a nyugat-balkáni régió növekvő gazdasági és stratégiai súlya miatt is koncentrál erre a térségre - mutatott rá.

A nagy érdeklődés és a benyújtott tervek magas színvonala jelzi a magyar környezetipari cégek felkészültségét, ami segíti a kormány törekvését, hogy tovább bővítse a zöldgazdasági átállásban érdekelt hazai vállalkozások lehetőségeit - fogalmazott.

Jelezte, a kormány döntése alapján dolgoznak azon, hogy a támogatási programok forrásaiból előkészített beruházások finanszírozására egy nemzetközi forrásokat is megmozgató Zöld Alapot hozzanak létre. Ebben számítanak a klímavédelem területén aktív nemzetközi beruházási partnerekre, és szeretnének építeni a V4 keretében megvalósuló együttműködésre.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy ősszel, valamint 2021-ben várható a mostani kiíráshoz hasonló feltételrendszerű, szintén a nyugat-balkáni régióba irányuló újabb támogatási fordulók meghirdetése.

A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá Hendrich Balázs, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és Örlős László, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ ügyvezető igazgatója. Az együttműködés a hazai pályázók és a célországok igényeinek minél hatékonyabb eszközökkel történő támogatását erősíti.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!