2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde 11:20

Belföld

ITM-államtitkár: A napenergia térnyerésével csökkent Magyarország energiafüggősége

A napenergia térnyerését mutatja, hogy míg 2018 első negyedévében a naperőművek óránként 20,48 gigawatt energiát állítottak elő, idén az első negyedévben már óránként 266 gigawattra nőtt a naperőművek által hálózatra kiadott villamos energia mennyisége. Ennek is köszönhető, hogy 2018 és 2020 első negyedéve között az import részaránya a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 33,38 százalékáról, 27,35 százalékra mérséklődött - mondta szerdán online sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

  • ITM-államtitkár: A napenergia térnyerésével csökkent Magyarország energiafüggősége

Kaderják Péter hozzátette, a napenergia-termelés bővülésében a lakosságnak, a kis- és közepes vállalkozásoknak és az ipari méretű áramtermelőknek egyaránt nagy szerepük volt.

Közölte, a naperőművek teljesítménye folyamatosan emelkedik, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. adatai szerint április 16-án a déli csúcsidőszak negyedórájában a magyarországi áramtermelés 22 százalékát a naperőművek biztosították, ami 949,7 megawattos napenergia-termelési csúcsnak számít. Mindez pedig azt bizonyítja, hogy a naperőművek a valóban napos időszakokban már most is a paksi atomerőmű négy blokkja közül kettőnek a teljesítményével azonos áramtermelésre képesek.

Az államtitkár elmondta, továbbra is fontosnak tartják a naperőművi kapacitások bővítését, ezért a lakossági beruházásokat egyebek mellett a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) elérhető kedvezményes hitelekkel ösztönzik. A támogatások célja, hogy 2035-re a tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítménnyel rendelkező napelemes rendszerek száma, a jelenlegi mintegy 57 ezerről, 200 ezerre emelkedjen.

A kkv-k saját energiafogyasztásának részleges vagy teljes kiváltását lehetővé tévő napelemes beruházások támogatására a kormány 32 milliárd forintot biztosít a februárban bejelentett Klíma- és természetvédelmi akciótervben.

A kereskedelmi célú naperőművi termelést versenyeztetés útján ösztönözik. Példaként az első METÁR-tendert (Megújuló támogatási rendszer)említette, amely idén márciusban eredményesen zárult: a 72 nyertes pályázó évente 193 gigawatt óra villamos-energia mennyiséget állíthat elő megújuló, környezetbarát forrásokból.

Hozzátette, a 2020-21-es METÁR tender-naptárat májusban véglegesítik és az aukciós rendszerben a következő években a termelők évi 2,5 milliárd forint keretösszegű támogatásért szállhatnak versenybe.

Kérdésre válaszolva elmondta, az METÁR-tenderen azért nyertek főként naperőművi tenderek, mert a magyar megújuló energia szabályozás azokra a területekre fókuszálja a támogatási forrásokat, ahol a legjobb potenciállal rendelkezik Magyarország. Az államtitkár példaként a napenergia mellett a biomassza hasznosítását is említette. Kaderják Péter kiemelte, a naperőművi termelés felfutásának és a Paksi Atomerőmű megbízható működésének köszönhetően egyre közelebb kerül Magyarország az Energiastratégiában megfogalmazott céljához, hogy 2030-ra a belföldi villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonmentes forrásból származzon.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Vidéki Antifa-tag rongált Budapesten

Vidéki Antifa-tag rongált Budapesten

Az elkövető Jámbor András és Pikó András aktivistája, illetve korábban a tatabányai baloldali polgármester kabinetjének kommunikációs gyakornoka volt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!