2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Senkinek sem adtak igazat, mégis a bankok a győztesek

Sem a banknak, sem a devizahiteles ügyfélnek nem adott igazat a Kúria egy svájcifrank-alapú kölcsönszerződés elbírálásakor. Az árfolyamrést költségként kellett volna ugyan feltüntetni, de a megállapodást a legfőbb bírói fórum érvényesnek tartja. A pártok szerint a per valódi győztesei a pénzintézetek.

A per tárgya egy svájcifrank-alapú fogyasztásihitel-szerződés volt, amelyben az árfolyam-különbözetet nem tüntették fel költségként, csak a teljes hiteldíjmutató (THM) szerepelt benne. A THM-be azonban beleszámították az árfolyamrést, amit az adós sem vitatott. A hitelfelvevő mégis megtámadta a szerződést a bíróságon. Arra hivatkozott, hogy a jogszabályok szerint az árfolyamrést külön is nevesíteni kellett volna költségként, különben a megállapodás semmis. Első fokon elveszítette a pert, a másodfokú bíróság viszont neki adott igazat közbenső ítéletében. A bank a közbenső ítélet felülvizsgálatát kérte a legfőbb bírói fórumtól.

„A Kúria az árfolyamrést, tehát a deviza vételi és eladási árfolyama közötti különbözetet költségnek tekintette, amelyet a szerződésnek külön, kifejezetten is, tehát túl azon, hogy a THM-ben értékelésre került, külön kifejezetten is tartalmaznia kellett volna” – közölte Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának elnöke.

A Kúria kimondta ugyan a szerződés semmisségét, a döntés mégsem jelenti a devizahiteles ügyfél adós győzelmét.

„Annyiban tért el a Kúria a Fővárosi Ítélőtábla jogerős közbenső ítéletétől, hogy a szerződés semmisségének másként vonta le a jogkövetkezményét. A jogerős ítélet az eredeti állapot helyreállításával kapcsolatos indokolásbeli fejtegetést tartalmazott, a Kúria azonban, ahogy az indokolásban elhangzott, utalva a kialakult bírói gyakorlatra, amely lehetőleg a szerződés érvényessé tételét, a szerződés megmentését célozza, az érvénytelenségi ok kiküszöbölése mellett a szerződés érvényessé nyilvánítása mellett döntött” – mondta Wellmann György.

Az adós jogi képviselője tragédiának nevezte az ítéletet. „Egyik devizahiteles se reménykedjen abban, hogy érdemes pereket indítani a bankok ellen. A Kúria kimondta, hogy az árfolyamrés költség. A törvényben egyértelműen benne van, hogy ha egy költség hiányzik a szerződésből, akkor az a szerződés semmis. A Kúria ehelyett azt az utat választotta, hogy egy olyan szerződést érvényessé nyilvánított, amire egyébként nem lett volna lehetősége” – fogalmazott Lázár Dénes, a felperes ügyvédje.

Az ítélethirdetés után a Kúria Polgári Kollégiumának elnöke sajtótájékoztatót tartott. „A devizahiteles ügyekben a bíróságok nem a bankok ellen vagy mellett, vagy a devizahitelesek ellen vagy mellett döntenek, hanem kizárólag a jogszabályok alapján” – mondta Wellmann György.

Mivel a Kúria elvi döntést hozott, a pernek nincs vége. Az alacsonyabb fokú bíróságnak arról kell döntenie, hogy a bank jogszerűen emelte-e meg időközben a THM-be foglalt árfolyamrést vagy sem. Ha nem, akkor a különbözetet vissza kell térítenie az adósnak.

Dulakodás

Az ítéletet felháborodva fogadták a devizahitelesek különböző érdekképviseletei, akik tiltakozásul a miniszterelnök háza elé vonultak. A környéket a Terrorelhárítási Központ lezárta. A demonstrálók megpróbálták többször is áttörni a rendőrsorfalat, a dulakodásokban volt, aki földre került, de senki nem sérült meg. A tüntetést este fejezték be, miután Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó meghallgatta követeléseiket.

„Szerettük volna a miniszterelnök urat megkérdezni, hogy ezzel kapcsolatban mi a véleménye, hogy a Kúria hogy döntött. Szerettük volna elmondani, hogy tegyen meg mindent annak érdekében – és nem árfolyamgátról beszélünk –, tegyen meg annak érdekében mindent, hogy a kilakoltatásokat állítsák le” – mondta Balogh Béla, a Koppány Csoport vezetője.

Cserbenhagyták őket

A Fidesz szerint döntésével a Kúria a devizahitelesek helyett a bankok oldalára állt. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a határozatnak beláthatatlan pénzügyi következményei lehetnek a devizakárosultakra nézve. Kocsis Máté emlékeztetett rá, a devizacsapdába a Gyurcsány–Bajnai-korszakban kerültek az emberek, a jelenlegi kabinet több intézkedéssel is segítette már a károsultakat.

„A Kúria a mai döntésével a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel, a devizakárosultakkal szemben. Ezzel egyidejűleg szeretnénk világossá tenni, hogy számunkra ez a döntés elfogadhatatlan, számunkra ez a döntés felháborító, és joggal érezhetik úgy a devizakárosultak, hogy a magyar igazságszolgáltatás cserbenhagyta őket” – közölte Kocsis Máté.

A szocialisták szerint az Orbán-kormány nem tudta megoldani a devizahitelesek problémáit, sőt a forintárfolyam gyengítésével tovább rontott a helyzetükön. Józsa István frakcióvezető-helyettes a Kúria ítéletét nem kommentálta, azt mondta: a devizahitelesek gondjain a forint erősödése segítene.

A Jobbik szerint is a pénztőke, a multik és a bankok érdekében született a Kúria ítélete, ami szerintük rossz irányba mutat. Z. Kárpát Dániel, a radikális párt képviselője azt mondta: a kormány nem oldotta meg a devizahitelesek helyzetét, az emberek ezért az utcán keresik az igazságukat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal távozik az LMP-ből írja a HVG-re hivatkozva a Mandiner. A lap értesülését az LMP megerősítette, a képviselő azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az értesülést.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!