2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Iskolaigazgatók háborognak a középiskolákról felállított rangsor miatt

Több borsodi iskola vezetője is felháborodott egy nemrég közzétett listán, amelyben az ország középiskoláit rangsorolják. A legjobbiskola.hu sorrendje szerint a nemzetközileg is kiemelkedő eredményekkel bíró miskolci Földes Ferenc Gimnázium a 204. helyre került, egy másik neves intézmény pedig csak az 52. lett.

  • Iskolaigazgatók háborognak a középiskolákról felállított rangsor miatt

Négy diákolimpiai aranyérem, és számos nemzetközi elismerés – a miskolci Földes Ferenc Gimnázium az egyik legnevesebb iskolának számít Észak-Magyarországon. A legjobbiskola.hu most megjelent rangsorában azonban csak a 204. helyre sorolták. A lista célja az volt, hogy segítsen a középiskola előtt állóknak kiválasztani a legjobb intézményt. A Földes igazgatója azonban felháborítónak tartja az helyezést. Veres Pál szerint a készítők nem számolták külön az emelt és az alapszinten érettségizők pontszámait, és nem vették figyelembe a tanulmányi versenyeken elért eredményeket sem.

„Az ilyen rangsorok összeállítóinak a felelőssége abban áll, hogy valóban releváns és pontos adatokkal, statisztikailag teljesen helyes módon hozzák létre a rangsorokat. Én egyébként se vagyok rangsorpárti, de nyilván számunkra is jó, ha egy jó helyre kerülünk, itt a marketing része lehet fontos. Itt pont az ilyen típusú hitelrontás nagyon súlyos következményekkel járhat ránk nézve, akár egzisztenciális dolgokat is érint” – mondta az iskolavezető.

A rangsorban egy szintén miskolci intézmény, a Herman Ottó Gimnázium az 52. helyre került. Az igazgató szerint a sorrend nem hiteles, és megtévesztő képet ad a beiskolázás előtt álló diákoknak.

„A legnagyobb probléma, ami miatt mi is, és azt gondolom a Földes Gimnázium is nagyon hátrányosan van megkülönböztetve ebben a rangsorban az az, hogy mind a két iskolában van felnőttképzés, amely elrontja ezt a mutatót. Tudni kell azt, hogy ezek a hallgatók, akik a felnőttképzésbe jönnek, már második esélyesek, és nem feltétlenül javítják, sőt, nagyban rontják egy gimnázium mutatóit. Viszont, ha a nappali tagozatot külön értékelnék, akkor jóval eredményesebb lenne mindkét iskolának az eredménye a rangsorban” – fejtette ki Madarász Péter.

A legjobbiskola.hu készítőinek közleménye szerint a számítások alapja az Oktatási Hivatal által közreadott kompetenciamérés és az érettségi eredmények voltak, melyeket több évre visszamenőleg vizsgáltak. Hozzátették, hogy a 2017 elején alapított honlapot indulása óta több mint 1 millióan keresték fel, hogy tájékozódjanak az iskolák rangsoráról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!