2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

IRDALA.HU – A Testnevelési Egyetem is Európa nemzeti régiói mellé áll

  • IRDALA.HU – A Testnevelési Egyetem is Európa nemzeti régiói mellé áll

Az eseményen részt vesz:

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora;

Dr. Pesty László, az irdala.hu kezdeményezés kampányfőnöke;  

Prof. Dr. Hamar Pál, a Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettese; 

Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, 

Dr. Rácz Levente, a Testnevelési Egyetem Kineziológiai Tanszékének vezetője; 

Prof. Dr. Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem Úszás és Vízisportok Tanszékének vezetője;

Szalma László, egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem Atlétika Tanszékének vezetője; 

Szaplonczay Makrina, a Testnevelési Egyetem HÖK elnöke; 

Mezei Dániel, a Testnevelési Egyetem Marketing és PR osztályának vezetője. 

 

Alaphelyzet: 

A korábbi, 2020. november 7-i határidőig a Pesty László által vezetett írdalá.hu kampánystáb 5 országban szerezte meg a szükséges számú aláírást a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés sikerességének érdekében. További két országban van szükség a megfelelő számú aláírásra, erre Svédországban és Spanyolországban van komoly esély az újabb hosszabbítás után, amelynek dátuma 2021. február 7. A kezdeményezés nemcsak a székelyekről szól, hanem ugyanúgy a baszkokról, a bretonokról, a katalánokról, a dániai németekről, számikról, baltikumi oroszokról, Sziléziáról, Dél-Tirolról és több tucat uniós nemzeti régióról is. Ezen európai kezdeményezés célja az, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezők szerint ezen régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Az Európai Unióban nagyságrendileg 50 millió, valamilyen nemzeti kisebbséghez tartozó ember él, szülőföldjüket nevezzük nemzeti régióknak, és a kezdeményezés aláírásával az ő megmaradásukért állunk ki. A kezdeményezés sikere esetén a nemzeti régiók gazdasági függősége csökkenne a többségi kormányaiktól, hiszen közvetlenül juthatnának uniós támogatásokhoz.

https://irdala.hu/

www.signiteurope.com

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora elmondta, hogy azért csatlakoznak a székely kezdeményezés támogatóihoz, mert az aláírásgyűjtést a vezetők, és a hallgatók is közügynek tarják, és mivel az intézmény kapcsolatrendszere messze túlnyúlik az országhatárokon, az európai térben is eredményesen segíthetnek rá az aláírásgyűjtésre.

Száz éves története során az Egyetem olyan nemzetközi, és magyarországi kapcsolatrendszert alakított ki, ami valószínűleg nagy segítségére lesz a székely ügynek. Mocsai utalt rá, hogy ma már mindig rendszerelméletileg, sőt, hálózatban kell gondolkodni, és ezért úgy érzi, a világban élvonalában dolgozó magyar sportszakemberek 

mobilizálni fogják Európát a székely kezdeményezés érdekében.

Pesty László kampányfőnöktől, a kampányt szervező Gerilla.hu thinkthank producerétől megtudtuk, hogy a svédországi eredmény megmutatja, hogy nem csak politikai kapcsolatokkal lehet eredményeket elérni az aláírásgyűjtés során. A svéd példa arra utal, hogy népszerű influencerekkel is sok aláírás gyűjthető. Svédországban svéd, és számi Instagram-sztárok segítik hónapok óta az ügyet, és a hirtelen aláírásszám növekedés is nekik köszönhető. Amúgy, mint említette, ez a Gerilla.hu tavasszal, a Kárpát-medencében már bevált modellje is. Az emlékezetes 1 millió szignót is így gyűjtötték be akkor. 

Pesty arra számít, hogy a svéd limitet gyorsan teljesíteni fogják, és közben nekiálltak a spanyol és a szlovén eredmények növelésének is. Sőt, a producer optimista, és nem zárja ki, hogy a február 7-i határidőre a szükséges 7 országon túl, még további tagállamokat is a brüsszeli asztalra tesznek. Pl. Észtországot, vagy Lettországot. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!