2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Irán a probléma, és nem a megoldás része

Washington továbbra is pénzügyi nyomás alatt fogja tartani Iránt és arra törekszik, hogy véget vessen a síita állam befolyásának Szíriábanl, Jemenben Libanonban és Irakban - mondta egy telefonos interjú során James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja szerdán.

  • Irán a probléma, és nem a megoldás része

Jeffrey Teherán szíriai befolyásával kapcsolatban azt mondta, az iráni jelenlét a polgárháború dúlta arab országban a probléma, és nem a megoldás része.

A különmegbízott aggodalmát fejezte ki továbbá az orosz Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszer miatt, amelyet Moszkva a múlt hónapban szállított a damaszkuszi kormánynak, és amelynek célja az orosz kormány szerint a Szíriában tartózkodó orosz katonák biztonságának növelése. A szállításra azután került sor, hogy a szíriai légvédelem szeptember 17-én lelőtt egy orosz felderítő gépet, s ezért Moszkva az arab országban éppen Hezbollah-célpontokat bombázó izraeli légierőt tette felelőssé.

Ki fogja ezt a rendszert irányítani és milyen szerepe lesz majd? – tette fel a kérdést Jeffrey az interjú során.

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni szíriai hadműveletekkel kapcsolatban a különmegbízott elmondta, hogy az Egyesült Államok által támogatott, kurd parancsnokság alatt álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) legutóbbi visszavonulása taktikai lépés volt, illetve a csapatmozgásokat a rossz időjárás is befolyásolta.

Amint az idő jobbra fordul és a csapatok erősítést kapnak, támadást indítanak az IÁ ellen – tette hozzá.

Kifejtette továbbá, hogy a terrorszervezet veresége után feltehetően a csoport megmaradt, szétszéledt tagjai további gondokat okoznak még ezeken a területeken.

Arra a kérdésre, meddig maradnak amerikai csapatok Szíriában, Jeffrey azt felelte, a katonák addig maradnak, amíg az IÁ teljes vereséget nem szenved, illetve hangsúlyozta, hogy meg kell először teremteni a feltételeket ahhoz, hogy helyi biztonsági erők, a lakossággal és a kormányzattal közösen, fel tudjanak lépni az IÁ megmaradt fegyveresei ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!