2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Ingázhatnak a magyar-horvát határon

Mától a horvát-magyar határ-szakaszon is átjárhatnak a munkavállalók. Az intézkedés azokat érinti, akiknek a határtól számított 30-30 kilométeres távolságon belül van bejelentett lakcíme vagy munkahelye, esetleg mezőgazdasági földterülete. Ők anélkül mehetnek a szomszéd országba dolgozni, hogy 14 napra karanténba kellene vonulniuk. Az ingázóknak lakcím-kártyával és munkáltatói igazolással, míg a mezőgazdasági munkát végzőknek a megművelt földterület tulajdon-jogi vagy használati jogának igazolásával kell rendelkezniük. Az új szabály hét határ-átlépőt érint, többi közt a letenyeit, a barcsit és a beremendit is. Múlt héten a román-magyar határon vezettek be hasonló intézkedést.

  • Ingázhatnak a magyar-horvát határon

Szijjártó Péter az áruforgalomról és a határátlépésről egyeztetett szerb és szlovén kollégáival

Az áruforgalom zavartalanságának biztosításáról és az ingázók határátlépési lehetőségeiről egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden. 

A tárcavezető az MTI-nek elmondta:

"mi itt Közép-Európában szoros egymásra utaltságban élünk, és különösen így van ez, amikor nehéz helyzetekkel, komoly kihívásokkal szembesülünk".

A koronavírussal szembeni védekezésben is szoros együttműködésre van szükség a szomszédos országokkal, mivel az emberek egészségének megvédésén túl fontos feladat a folyamatos ellátás biztosítása is - magyarázta. Hozzátette: ez nem lehetséges a szoros együttműködés nélkül a szomszédokkal, hiszen az országhatárokon rengeteg áru halad át, biztosítva a magyarok és a szomszédos országok állampolgárainak folyamatos ellátását.

Hangsúlyozta: ezért kedden videokonferencián egyeztetett a szerb európai integrációs miniszterrel és a szlovén külügyminiszterrel. Mindkét féllel megállapodtak, hogy fenntartják az akadálymentes árufuvarozást, bár Szerbia rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be - közölte.

Elmondta: abban sikerült megállapodniuk, hogy a magyar-szerb határon jelenleg működő három átkelőhelyen fenntartják az áruk akadálymentes forgalmát, hozzájárulva ezzel a magyarok és a szerbek folyamatos ellátásához.

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy szlovén partnerével megállapodtak: Szlovákiához, Romániához, Ausztriához és Horvátországhoz hasonlóan együttműködnek a határátlépés lehetőségének megteremtésében az ingázók számára. Az ingázók innentől kezdve két új határátkelőhelyet is használhatnak: Kétvölgynél és Bajánsenyénél is átléphetik a határt munkavégzés vagy a határ túloldalán található földek megművelése miatt - mondta.

Szijjártó Péter megjegyezte: a muravidékiek és a rábavidékiek is kérték ezt a határ mindkét oldalán, mivel e közösségek kapcsolatai rendkívül szorosak.

 

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!