2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Ingázhatnak a magyar-horvát határon

Hír TV

2020. március 31., kedd 12:15

Mától a horvát-magyar határ-szakaszon is átjárhatnak a munkavállalók. Az intézkedés azokat érinti, akiknek a határtól számított 30-30 kilométeres távolságon belül van bejelentett lakcíme vagy munkahelye, esetleg mezőgazdasági földterülete. Ők anélkül mehetnek a szomszéd országba dolgozni, hogy 14 napra karanténba kellene vonulniuk. Az ingázóknak lakcím-kártyával és munkáltatói igazolással, míg a mezőgazdasági munkát végzőknek a megművelt földterület tulajdon-jogi vagy használati jogának igazolásával kell rendelkezniük. Az új szabály hét határ-átlépőt érint, többi közt a letenyeit, a barcsit és a beremendit is. Múlt héten a román-magyar határon vezettek be hasonló intézkedést.

Szijjártó Péter az áruforgalomról és a határátlépésről egyeztetett szerb és szlovén kollégáival

Az áruforgalom zavartalanságának biztosításáról és az ingázók határátlépési lehetőségeiről egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden. 

A tárcavezető az MTI-nek elmondta:

"mi itt Közép-Európában szoros egymásra utaltságban élünk, és különösen így van ez, amikor nehéz helyzetekkel, komoly kihívásokkal szembesülünk".

A koronavírussal szembeni védekezésben is szoros együttműködésre van szükség a szomszédos országokkal, mivel az emberek egészségének megvédésén túl fontos feladat a folyamatos ellátás biztosítása is - magyarázta. Hozzátette: ez nem lehetséges a szoros együttműködés nélkül a szomszédokkal, hiszen az országhatárokon rengeteg áru halad át, biztosítva a magyarok és a szomszédos országok állampolgárainak folyamatos ellátását.

Hangsúlyozta: ezért kedden videokonferencián egyeztetett a szerb európai integrációs miniszterrel és a szlovén külügyminiszterrel. Mindkét féllel megállapodtak, hogy fenntartják az akadálymentes árufuvarozást, bár Szerbia rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be - közölte.

Elmondta: abban sikerült megállapodniuk, hogy a magyar-szerb határon jelenleg működő három átkelőhelyen fenntartják az áruk akadálymentes forgalmát, hozzájárulva ezzel a magyarok és a szerbek folyamatos ellátásához.

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy szlovén partnerével megállapodtak: Szlovákiához, Romániához, Ausztriához és Horvátországhoz hasonlóan együttműködnek a határátlépés lehetőségének megteremtésében az ingázók számára. Az ingázók innentől kezdve két új határátkelőhelyet is használhatnak: Kétvölgynél és Bajánsenyénél is átléphetik a határt munkavégzés vagy a határ túloldalán található földek megművelése miatt - mondta.

Szijjártó Péter megjegyezte: a muravidékiek és a rábavidékiek is kérték ezt a határ mindkét oldalán, mivel e közösségek kapcsolatai rendkívül szorosak.

 

Hír TV/MTI