2019. december 7.,
szombat, Ambrus napja

Ilyet még sosem láttak

2012. szeptember 15., szombat 20:59

Krampácsolás a Vasúttörténeti Parkban, pincelátogatás a Nemzeti Múzeumban. 200 település csatlakozott idén a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programsorozathoz. Olyan épületeket vagy helyiségeket nyitottak meg a közönség előtt, amelyek máskor nem látogathatók.

A Nemzeti Múzeum pincéibe eddig csak a munkatársak és a biztonsági őrök tehették be a lábukat. Budapest ostroma alatt az alagsorba menekítették a kiállított tárgyakat. „A történészek, muzeológusok, régészek egy része itt húzta meg magát, és itt őrizték, vigyázták a múzeum kincseit, a múlt emlékeit” – nyilatkozta Unger Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum közművelődési munkatársa. Ezúttal egyetlen helyiség sem maradt rejtve.A kiegyezés után a Nemzeti Múzeumban ülésezett átmenetileg a törvényhozás, először a képviselőház, később a főrendiház. „A Nemzeti Múzeum 19. századi épületének történetével az 1840-es évektől kezdve ismerkedhetnek meg a látogatóink. Azokkal az időkkel, amikor például a múzeum díszterme szolgált a főrendi ház üléstermeként” – mondta a közművelődési munkatárs.

Külföldi kontra magyar mozdonyvezetők

A Vasúttörténeti Parkban krampácsolhattak, azaz sínt rögzíthettek a látogatók. „Külföldi mozdonyvezetők is jöttek, akik összemérték tudásukat a magyar mozdonyvezetőkkel. Ezen a napon utazni is lehet az itt található járműcsodák némelyikén, és ez tényleg soha vissza nem térő alkalom. Emellett még krampácsverseny is van, amelyek a régi idők hangulatát adják vissza” – közölte Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója.

A kulturális örökség hétvégéjét 1999 óta rendezik meg, idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma is csatlakozott a rendezvényhez. A tárca vezetője cáfolta, hogy a kormány felszámolja a műemlékek védelméért felelős hivatalt. „Nem szűnik meg, hanem kettéválik. Bizonyos jogosítványai önálló egységként a Belügyminisztériumhoz kerülnek, más jogosítványai pedig belekerülnek abba az állami örökségvédelmi intézetbe, ami eddig is létezett” – szögezte le Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az építésügyi és a régészeti feladatokat a kormányhivatalok veszik át, a szűken vett műemlékvédelem pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jogutódjaként létrejövő Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központnál marad.

Forrás: Hír TV