2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Így vezeti félre a felméréseiben a Publicus Intézet a válaszadókat

A magyarok többsége elfogadhatatlannak tartja Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kínai találkozóját – állítja a Publicus a Népszavában megjelent felmérésében. A Magyar Társadalomkutató számai viszont egészen mást mutatnak: eszerint a megkérdezettek többsége helyesli a két ország vezetőjének találkozását, és a magyarok többsége nem köti össze a találkozó tényét az agresszió támogatásával - írja a Magyar Nemzet.

  • Így vezeti félre a felméréseiben a Publicus Intézet a válaszadókat

A Publicus Intézet Népszavában megjelent felmérése szerint a megkérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy Orbán Viktor kormányfő Pekingben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A kutatás adatai alapján a Putyinnal történt találkozót 52 százalék nem – vagy „inkább nem” – tartotta elfogadhatónak, míg a megkérdezettek 35 százaléka szerint elfogadható volt - jelent meg a Magyar Nemzet honlapján.

A Magyar Társadalomkutató a Publicusszal szemben tárgyilagosan arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak a magyarok arról, hogy a kormányfő helyes döntést hozott-e akkor, amikor elfogadta a nem általa kezdeményezett találkozóra vonatkozó meghívást. 

A magyarok többsége (50 százalék) szerint helyes, hogy Orbán Viktor elfogadta az orosz elnök meghívását, és ennél kevesebben (38 százalék) gondolták úgy, hogy ez inkább helytelen döntés volt. 

Jól látható, hogy a magyarok többsége nem köti össze a találkozó tényét az agresszió támogatásával, ugyanakkor támogatják, és nem utasítják el a tárgyalóasztal melletti kapcsolattartás lehetőségét. 

A Publicus felméréseit eleve kellő óvatossággal kell kezelni, Pulai András, az intézet vezetője a 2022-es országgyűlési választás napján azt nyilatkozta, hogy

„zárul az olló, az ellenzék aktivitása magas, a Fidesz-szavazóknál elbizonytalanodás tapasztalható”.

Később a Fidesz–KDNP rekordmennyiségű szavazatot szerzett, Pulaiék utolsó, közvetlenül a választások előtt döntetlenhez közeli eredményt jelző kutatása pedig közel húsz százalékkal nézte el az eredményt.

A Publicus Intézet mostani felmérésével sincs minden rendben: nem ismert módszerrel azt a kérdést tették fel, hogy

„Ön szerint elfogadható, hogy miközben európai vezetők kerülik az Ukrajnát megtámadó orosz elnököt, addig a magyar kormányfő tárgyal vele?”

Az európai vezetők magatartását általánosító, és a háborút hangsúlyozó állításokkal felvezetett kérdést követően nem meglepő, hogy a magyarok többsége (52 százalék) helytelenítette a feltett kérdésben szereplő állításokat.

Nyitókép: Reuters

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Holttestet találtak a Pest vármegyei Aszódon + videó

Holttestet találtak a Pest vármegyei Aszódon + videó

A hölgy az autóban egyre rosszabbul volt és úgy döntöttek, hogy őt Aszódon - éppen arra tartottak - kirakják őt egy társasház mellett. Az idősebb H. Bélának a gyanúsítására, illetve feleségének a gyanúsítására is sor került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!