2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Így sok betegség megelőzhető

Egészségesebb élelmiszerek gyártására és az aktív életmód népszerűsítésére vállalkozik 20 élelmiszergyártó vállalat és szakszövetség. A termékekbe kevesebb sót, cukrot és zsírt tesznek majd. Sok betegség ugyanis szerintük megfelelő táplálkozással megelőzhető lenne.

Február óta már kormányrendelet kötelezi az élelmiszergyártókat arra, hogy csökkentsék termékeik transzzsírsav-tartalmát. Akkor egy jogszabály miatt, most önként, egymással összefogva vállalkoznak arra a cégek, hogy egészségesebb élelmiszereket gyártanak. Vagyis a jövőben kevesebb só, zsír és szénhidrát felhasználásával készítenek például felvágottat, virslit, margarint vagy jégkrémet. „Az élelmiszeripart nagyon sok támadás éri az elmúlt időszakban, hogy egyedül ő a felelős a civilizációs betegségek elterjedéséért. Azért, hogy nagyon sok az elhízott ember. Mi úgy gondoljuk, hogy van felelősségünk abban, hogy az emberek egészségesen tudjanak étkezni, azonban meg is kell tennünk az ehhez szükséges lépéseket. Viszont szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy ez önmagában nem elegendő” – fogalmazott Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára.


A magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint Európa sok országában. Egy 2009-es felmérés szerint a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúlyos. Az elhízás pedig hozzájárulhat a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívinfarktus vagy egyes daganatos betegségek kialakulásához. „Rengeteg olyan betegség van, ami táplálkozással megelőzhető lenne. Ha nagyon nagy átlagban akarunk számolni, akkor ezt úgy szoktuk megfogalmazni, hogy a nem fertőző betegségek 70 százaléka az egészséges táplálkozással, illetve valamilyen diétatípussal befolyásolható lenne” – szögezte le Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A felhíváshoz húsz cég és szervezet csatlakozott, amelyek azt is vállalták, az aktív, sportos életmódot is népszerűsítik. Az élelmiszergyártók szövetsége évente ellenőrzi majd, hogy a vállalásokból mit teljesítettek a cégek.


Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!