2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

Így kerülheti el a több tízezres büntetést

Az Autópályamatrica.hu segít eligazodni a fizetős és ingyenes útszakaszok között.

  • Így kerülheti el a több tízezres büntetést

Januárban nőtt a fizetős útszakaszok hossza, két, a közelmúltban átadott útszakasz vált díjkötelessé: az M35 autópálya (481. sz. főút - Berettyóújfalu közötti 18,7 km-es szakasz) és az M4 autópálya (Berettyóújfalu - 47. sz. főút, 3,7 km) egy-egy része.

Az eddig ingyenesen használható útszakaszok 2019-ben is díjmentesek maradnak majd. A legegyszerűbb dolguk a Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyei autósoknak van, a két megyében ugyanis egyáltalán nem kell fizetni az úthasználatért – aki ezekbe a megyékbe utazik, akár megúszhatja egy megyei autópálya matrica megvásárlásával.

Jóval bonyolultabb kiigazodni a főváros körül húzódó M0-s autóút ingyenes és díjköteles szakaszain. A körgyűrű nagy része ingyenesen használható, az északi szakaszán (Gödöllő és a Budapest Szentmihályi úti kijárat között), valamint délen (42 - M0-M4 4. sz. főút és 31 - M0-M5 Gyál közötti szakasz) azonban fizetni kell az úthasználatért, és fizetősek a körgyűrűből a fővárosba vezető utak is. Ha tehát autópálya matrica nélkül utazunk, fontos figyelnünk rá, meddig megyünk a Budapestet körülölelő úton, hiszen véletlenül túlhajtva könnyen fizetős szakaszra érhetünk.

Pest megyén kívül igen rövid autópálya-szakaszok használhatók csak díjmentesen. Ingyenes marad a Fejér és Bács-Kiskun megye között az M8-as autópálya eddig megépült szakasza, csakúgy, mint az M9-es Tolna és Bács-Kiskun megye között. Az 58. és az 5826. számú utak közötti rövid szakasz az M60-os autópályán délnyugat felől kerüli el Pécset, és 2018-ban is díjmentesen használható. A díjmentesen használható továbbá az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as autópálya Fejér és Bács-Kiskun megye között húzódó szakasza. Somogy megyében pedig a kaposvári elkerülőút 61-es főút része használható ingyenesen.

Az Autopalyamatrica.hu oldalon található interaktív térkép segítségével megtudhatja, mely településekre utazva milyen megyei matricát érdemes vennie 2019-ben. Érdemes naprakésznek lenni a díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszokkal kapcsolatban. Amennyiben ugyanis érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, személyautó esetében 14 875 forint a bírság, amely 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 60 ezer forintra nőhet.

(OTS) 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!