2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Időben rendezte a kormány a devizaadósok ügyét

Időben kezdte el a kormány a devizaadósok ügyének rendezését, ez az egyik legfőbb tanulsága a forint mélyrepülésének – közölte Magyarország élőben című műsorunkban a Raiffeisen elemzője. Török Zoltán kifejtette: azzal, hogy a kormány rögzítette a forintosítás árfolyamát, a devizahitelesek többségét megvédte. Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig arról beszélt televíziónkban, hogy a pénzintézeteknek sem jó, hogy az autóhiteleseknek, autólizíngeseknek és a devizában személyi kölcsönt felvevőknek 20 százalékkal nő a törlesztőrészletük.

„Azzal, hogy a tavalyi év vége felé meghirdette a Magyar Nemzeti Bank a devizahitelek forintosításának a programját, azzal az a nagy veszély, ami egyébként egy hatalmas svájci frank erősödés miatt Magyarországra hárulhatott volna, vagy Magyarországot érhette volna, az legnagyobb mértékben, vagy nem teljes mértékben, hiszen maradtak még ugye svájci frank hitelek a rendszerben, ugye fogyasztási hitelek, autóvásárlási hitelek, autólízing formájában maradt még itt a rendszerben svájci frank hitel, de nem jelentős mértékű hitel maradt itt” – mondta a Raiffeisen Bank szakértője a Hír Televízióban.

A bankoknak, a kormánynak és a forintosításban nem érintett devizaadósoknak közösen kell megoldást találniuk a svájci frank erősödése miatt kialakult helyzetre – ezt már az igazságügyi miniszter mondta Magyarország élőben című műsorunkban. Trócsányi László hangsúlyozta: a pénzintézeteknek sem jó, hogy az autóhiteleseknek, autólizíngeseknek és a devizában személyi kölcsönt felvevőknek 20 százalékkal nő a törlesztőrészletük. Bővebben>>>

Bodnár: A kormánynak csendben kellene örülnie

Saját siker-propagandájaként használja a forintgyengülést a kormány – a Magyar Liberális Párt szerint. Bodnár Zoltán, a párt gazdasági főtanácsadója úgy véli: a svájci frank erősödése és a forint gyengülése leginkább a devizában eladósodott vállalkozásokat, és azokat a magánszemélyeket érinti, akikre a kormány mentőcsomagja nem vonatkozik. Bodnár ennek ellenére elismerte, hogy a devizahiteles törvénnyel a kormány megelőzött egy előre nem látható pénzügyi katasztrófát. „Nem kellene örömködni és olyan egészen súlyos kijelentéseket tenni, hogy baromi jó a gyenge árfolyam, mert hát a turizmust ez hihetetlenül fellendíti és lényegesen magasabb forint bevételt hoz. Ez kétségtelen, de más részeiben a gazdaságnak viszont a nagyon gyenge forint rendkívül súlyos károkat okoz. Tulajdonképpen a kormánynak csendben örülnie kellene, hogy tavaly elfogadtatta a devizahitel-mentőcsomagot és ezzel megelőzött egy előre éppenséggel nem látható katasztrófát, mint amit a mostani árfolyamgyengülés okoz” – mondta Bodnár Zoltán.

Jelenleg 325 forint közelében jár a svájci frank

A svájci frankot csütörtök reggel még 265 forinton jegyezték, ezt követően délelőtt már a 380-as szinten is járt, majd később némileg korrigált az árfolyam. A piacokat meglepte, hogy a svájci jegybank bejelentette: a továbbiakban nem kötik az euróhoz a frank árfolyamát. A svájci frankot pénteken kora reggeli 317 forint 26 fillér után délután hat órakor 325 forint 60 filléren jegyezték. Az euróért kora reggel 323 forint 38 fillért, délután hat órakor pedig 319 forint 65 fillért kértek. A dollár árfolyama a kora reggeli 278 forint 8 fillérről 277 forint 50 fillérre csökkent.

Mint az ismert, a svájci jegybank váratlan döntése csütörtökön 400 forintig lökte a frankot a bankközi devizapiacon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal távozik az LMP-ből írja a HVG-re hivatkozva a Mandiner. A lap értesülését az LMP megerősítette, a képviselő azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az értesülést.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!