2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Hunyadfalvát összekovácsolja a közmunka

Önfenntartásra törekszik a legkisebb olyan település, amelynek díjazták közmunka-programját. Hunyadfalván azt mondják: összekovácsolta a közösséget a közös munka.

  • Hunyadfalvát összekovácsolja a közmunka

Hunyadfalván 2013 óta vesznek részt a közmunka programban. Az idén Start Plusz Díjjal jutalmazott 73 település közül ez a legkisebb. Önfenntartásra törekednek, bikákat tenyésztenek exportra. Az itt lakóknak ez az egyetlen megélhetési lehetősége a faluban.

Előtte eljártam innen dolgozni ugye hajnalban, este jöttünk, haza. Itt semmit ezenkívül mást itthon, mindig eljártunk Pestre ide-oda dolgozni, más lehetőség nem volt, meg Szolnokra amíg ment, de már ott se nagyon van. Utána jöttem ide, és azóta itt vagyok körülbelül– mondja Batku János közfoglalkoztatott. Az elnyert díjjal együtt a település 10 millió forint támogatást is kapott a Belügyminisztériumból.

Ez az életünket mentette meg, az olyan nagy összeg számunkra, hogy ebből meg tudjuk valósítani amit még későbbre terveztünk, ugyanis eddig a itt dolgozó közmunkások, a programba dolgozó emberek saját kis kocsijaikkal kézzel kaszáltak, kézzel hordták kiskocsival be a szénát szalmát, amit összegyűjtöttünk. Ebből az összegből szeretnék venni egy traktort, pótkocsit, ekét, fűkaszát illetve építeni egy terménytárolót és így akkor felszabadul még egy hely az istállóból és akkor még több jószággal tudunk foglalkozni és ez azt jelenti, hogy jobb a jövedelmezősége– nyilatkozta Hunyadfalva polgármestere, Vékonyné Házi Eszter.  A közös munka a falu közösségét is egybekovácsolták az évek folyamán.

Saját tapasztalatomból is láthattam, itt a településen, hogy a közfoglalkoztatás azontúl a saját munka kultúrát is fejlesztette, hiszen aki eddig esetleg otthon nem gazdálkodott, igent mondott rá, aki eddig otthon nem tartott állatot, ha nem is bikát de mást, igent mondott az önfenntartás felé.– mondta Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő. A kormány szándéka szerint a közfoglalkoztatás részben szociális, részben közösségépítő tevékenység és a továbbiakban is a magyar foglalkoztatási rendszer része marad.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

"Szüksége van Magyar Péternek 24 órás rendőri védelemre?"
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!