2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Pajtakult 03:00

Belföld

Horváth József: A fő gond azokkal lesz, akik elégették a múltjukat

Nem tudnak mit kezdeni a nyugat-európai országok az ISIS-től visszatérő fiatalokkal. Legutóbb a brit hatóságok egy harcos feleségétől vonták meg az állampolgárságot, hogy ne tudjon visszamenni az Egyesült Királyságba. Elmarad a felelősségre vonás? Vendégünk volt Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

  • Horváth József: A fő gond azokkal lesz, akik elégették a múltjukat

Az ISIS szétvert seregei elkezdtek visszaszivárogni a nyugati államokba, ahonnét származnak. Ezzel több gond is van, bár az egyik sokat publikált esetben, ahol az egyik elkövetőnek pakisztáni állampolgársága is volt, Nagy-Britannia egy elegáns gesztussal megvonta tőle a brit állampolgárságot, és rábízta Pakisztánra, hogy kezdjen vele, amit akar – mondta el a Magyarország élőben műsorában a biztonságpolitikai szakértő. A fő gond azokkal lesz, akiknek csak egy állampolgársága van, vagy még inkább azokkal, akik a sivatagba érkezve elégették minden korábbi papírjukat, így jelenleg hontalanok. 

A második világháború végén nem kérdezték meg, hogy egy koncentrációs táborban őr volt-e valaki, mert része volt a rendszernek – vont hasonlatot a mostani, és a történelmi szituáció között Horváth József, aki szerint álságos azt nézni, hogy itt háziasszonyokról, feleségekről és egyéb civilekről cikkez a nemzetközi sajtó egy része. 

A franciák és britek esetében is közel ezres létszám, egész Európára vetítve 5-10 ezer közti  az létszám, amely a most visszatérni vágyó katonákat illeti. Ha beszorozzuk ezt azokkal, akiket korábban a migrációs útvonalakon az ISIS illegálison idehozott, olyan nagyságrendet kapunk, ami évtizedekre ad munkát a titkosszolgálatoknak – figyelmeztetett a szakértő. 

Az ISIS katonái nem tettek le az iszlám állam 2.0 megalkotásáról. A félelem amit tudatosan generálnak, a rabszolgáik tömeges kivégzése, a lefejezések a nők elleni erőszak mind a hatalom demonstrálása, amit tudatos eszközként használnak –mondta Horváth József.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

A legfontosabb a legkiszolgáltatottabbak védelme

A legfontosabb a legkiszolgáltatottabbak védelme

A legfontosabb a legkiszolgáltatottabbak védelme – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence. Az államtitkár hozzátette: éppen ezért a gyermekvédelmi törvényt több ponton is kiegészítik, hogy még szélesebb körű legyen a gyermekek védelme. A törvény szigorításáról várhatóan nyárig dönt a kormány.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!