2024. 04. 12. Péntek Gyula napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Horváth József: A fő gond azokkal lesz, akik elégették a múltjukat

Nem tudnak mit kezdeni a nyugat-európai országok az ISIS-től visszatérő fiatalokkal. Legutóbb a brit hatóságok egy harcos feleségétől vonták meg az állampolgárságot, hogy ne tudjon visszamenni az Egyesült Királyságba. Elmarad a felelősségre vonás? Vendégünk volt Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

  • Horváth József: A fő gond azokkal lesz, akik elégették a múltjukat

Az ISIS szétvert seregei elkezdtek visszaszivárogni a nyugati államokba, ahonnét származnak. Ezzel több gond is van, bár az egyik sokat publikált esetben, ahol az egyik elkövetőnek pakisztáni állampolgársága is volt, Nagy-Britannia egy elegáns gesztussal megvonta tőle a brit állampolgárságot, és rábízta Pakisztánra, hogy kezdjen vele, amit akar – mondta el a Magyarország élőben műsorában a biztonságpolitikai szakértő. A fő gond azokkal lesz, akiknek csak egy állampolgársága van, vagy még inkább azokkal, akik a sivatagba érkezve elégették minden korábbi papírjukat, így jelenleg hontalanok. 

A második világháború végén nem kérdezték meg, hogy egy koncentrációs táborban őr volt-e valaki, mert része volt a rendszernek – vont hasonlatot a mostani, és a történelmi szituáció között Horváth József, aki szerint álságos azt nézni, hogy itt háziasszonyokról, feleségekről és egyéb civilekről cikkez a nemzetközi sajtó egy része. 

A franciák és britek esetében is közel ezres létszám, egész Európára vetítve 5-10 ezer közti  az létszám, amely a most visszatérni vágyó katonákat illeti. Ha beszorozzuk ezt azokkal, akiket korábban a migrációs útvonalakon az ISIS illegálison idehozott, olyan nagyságrendet kapunk, ami évtizedekre ad munkát a titkosszolgálatoknak – figyelmeztetett a szakértő. 

Az ISIS katonái nem tettek le az iszlám állam 2.0 megalkotásáról. A félelem amit tudatosan generálnak, a rabszolgáik tömeges kivégzése, a lefejezések a nők elleni erőszak mind a hatalom demonstrálása, amit tudatos eszközként használnak –mondta Horváth József.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!