2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Horváth Ildikó: Az alapellátás erősítése az elsődleges cél

Hír TV

2019. március 20., szerda 21:59, frissítve: szerda 22:13

Modernizálná a sürgősségi betegellátást és a háziorvosi alapellátást a kormány. A tervekről Horváth Ildikó egészségügyi államtitkárt kérdeztük Magyarország élőben című műsorunkban.

Az elmúlt egy hónapban az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Bank is közzé tette egészségügyi reformprogramját. Mindhárom akcióterv több százmilliárd forintot költene az egészségügy rendbetételére. A fejlesztések mellett az ápoló- és orvoshiány csökkentés is kiemelt feladat, amelyre már eddig is komoly kormányzati programok, ösztöndíjak, béremelések indultak.

„A legfontosabb pillér most az egészségügy átalakításában az, hogy az alapellátás erősítésre kerüljön, és szélesebb egészségügyi szolgáltatások legyenek az emberek lakóhelyeihez közel. Azt szeretnénk elérni, hogy minél inkább a praxisok együttműködésében olyan szolgáltatások valósuljanak meg, amelyek jól szolgálnak, hogy az ott élőknek jól hozzáférhető egészségügyi paletta álljon rendelkezésre” – tájékoztatott egészségügyért felelős államtitkár.

Az idén egy pályázatot hirdettek meg 5,8 milliárdos összegből, de már keresik a lehetőséget, hogy hogyan bővítsék azt, hiszen több mint 200 pályázat érkezett be. Amit ez takar, hogy legalább öt háziorvos együttműködésével valósuljon meg egy többlet alapellátási szolgáltatás, mondta el.

Hatékony, ütőképes sürgősségi ellátás sokat levesz a lakossági terhekből. Ebben már januárban elindult változások történtek, világosan elkülönítették, hogy kinek van szüksége gyors ellátásra, és kiknek nem. Lényegében a protokollt változtatták meg, tért ki rá Horváth Ildikó.