2023. 09. 27. Szerda Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:05

Belföld

Hornung Ágnes: Magyarországon népszerű és elterjedt a szoptatás

Magyarországon népszerű és elterjedt a szoptatás, a csecsemők anyatejes táplálása pedig kiemelt családügyi prioritás - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn a Facebook-oldalán a szoptatás hete alkalmából.

  • Hornung Ágnes: Magyarországon népszerű és elterjedt a szoptatás

Hornung Ágnes videóbejegyzésében kiemelte, hogy az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemőnek a születéstől féléves koráig.

A szoptatás a gyermek táplálásán túl azonban többet is jelent, megkönnyíti az anya és a gyermek közötti kapocs, az ősbizalom létrejöttét, emellett csökkenti egyes betegségek kialakulásának kockázatát a baba és az anya esetében is - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hornung Ágnes közölte, hogy a magyar anyák 90 százaléka már a szülést követően a kórházban elkezdi szoptatni gyerekét, a csecsemők 94 százaléka pedig a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet, ebben pedig jelentős szerepet játszik a hungarikumnak számító védőnői ellátás.

A kormány a csecsemők anyatejes táplálását a lehető legtöbb eszközzel szeretné segíteni, ezért cél, hogy minden kismama részesülhessen valamilyen módon laktációs tanácsadásban - tette hozzá az államtitkár.

Hornung Ágnes kitért arra is, hogy a koraszülött csecsemőknek és a szoptatási nehézségekkel küzdő anyáknak segítséget jelenthet az anyatejgyűjtő-rendszer, amelyet a kormány szeretne továbbfejlesztetni, az anyatejelosztó-állomások számát a mostani 41-ről tovább emelni, valamint a szabályozást egyszerűsíteni.

Az anyatej-igénylés és -leadás menetéről a szolgáltatást nyújtó intézményeknél, a védőnőknél, valamint a gyerekorvosoknál lehet tájékozódni - jegyezte meg az államtitkár.

ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1990. augusztus 1-jén nyilatkozat fogadott el, amelyben felszólította a kormányokat: biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hathónapos korukig kizárólag szoptathassák. A WHO 1993-ben nyilvánította augusztus elsejét az anyatej világnapjává, ehhez kapcsolódóan augusztus első hetében tartják a szoptatás világhetét.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

300 millió a harkányi egészségügynek

300 millió a harkányi egészségügynek

300 millió forintos egészségügyi beruházást adtak át a Harkányi Termál Rehabilitációs Központban. A projekt, mely egy nagyobb fejlesztés utolsó része, a járóbeteg ellátást érinti.
Jövőt épít Hangony

Jövőt épít Hangony

15 férőhelyes, mini bölcsődével gazdagodott a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hangony. Amellett, hogy a településen sok a kisgyermekes család, a munkahelyteremtés is fontos tényező volt a fejlesztés szempontjából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!