2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Belföld

Hol vannak a síroktól félők, a holtaktól rettegők?

Nyolc ötvenhatos mártírt temettek újra a fővárosi Rákoskeresztúri új köztemetőben. A mártírok 1956-ban – a többi között – a Széna és a Köztársaság téri ostromoknál vettek részt.

25 éve hantolták ki Nagy Imre földi maradványait a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában. A mártír miniszterelnököt és társait 1958-ban ítélték halálra a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés bűntettéért. A Kozma utcai börtön udvarán temették el őket, de földi maradványaikat 1961-ben titokban átvitték a köztemetőbe. 1989-es újratemetésük ugyanarra a napra esett, amelyen 31 évvel korábban kivégezték őket. Néhány héttel később a Legfelsőbb Bíróság rehabilitálta Nagy Imrét és társait.

Nyolc 1956-os mártírt azonban a rendszerváltozás után sem temettek újra. Ők a köztemető erdős, bozótos parcellájában nyugodtak, amíg a Nemzeti Örökség Intézete és a Szabadságharcosokért Közalapítvány át nem helyeztette őket társaik mellé.

Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke beszédében azt mondta: az '56-os forradalmárok szellemisége tartotta meg máig magyarnak az országot. „Adja a Jóisten, hogy emlékük a következő generációban is legyen ébresztő, legyen érzelmeket elmélyítő és magyarságunkat erősítő emlék” – fogalmazott a volt miniszterelnök.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: fejet hajt azok előtt, akiknek a magyar nemzet 25 évvel a rendszerváltozás után szolgáltat végtisztességet. „Hol vannak azok a hatalmasságok, akik abban bíztak, hogy a temetés néhány ember kegyeleti magánügye lesz csupán? Hol vannak már azok, akik szerint az újratemetések ügye politikai gondozást igényel? Hol vannak, akik nem bírtak az áldozatok szemébe nézni? Hol vannak a síroktól félők, a holtaktól rettegők?” – tette föl a kérdést a köztársasági elnök.

A nyolc férfi – akik között gépkocsivezető, géplakatos és mérnök is volt – a Széna téri harcokban és a Köztársaság téri pártház ostromában is részt vett. 1957 januárjában az elsők között végezték ki őket. Öten közülük alig múltak 20 évesek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!