2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Hoffmann Rózsa: olcsóbb lesz a tankönyv

Nem drágább, hanem olcsóbb lesz a tankönyv a rendszer átalakítása után – legalábbis így számol az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az MSZP kérdésére válaszolt, a szocialisták ugyanis attól tartanak, hogy a tankönyvkiadás államosítása miatt még többe kerülnek majd a kiadványok. Az államtitkár egyszerűbb rendszert szeretne, amelyben kerettantervenként csak egy-két könyv közül lehet majd választani a tanároknak.

Az iskolánként összekészített raklapokat a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. törökbálinti raktárából szállítják az intézményekbe. A KELLO tavaly októbertől állami közérdekű feladatként végzi a tankönyvellátást.

A szocialisták elnökségi tagja a közoktatási államtitkártól vár választ. Kunhalmi Ágnes szerint ha államosítják a tankönyvkiadást, akkor drágulni fognak a kiadványok. „Aggályaink, hogy egy sokkal rosszabbul működő struktúra fog létrejönni mint eddig volt, és további aggályunk, hogy drágábban fogják megvenni a szülők ezeket a tankönyveket és egy bonyolultabb rendszert fognak létrehozni.”

Az MSZP-vel a választási szövetségről tárgyaló Együtt–PM pedig az iskola igazgatók kinevezése miatt aggódik. Karácsony Gergely szerint több esetben nem szakmai, hanem politikai alapon neveztek ki fideszes kötődésű intézményvezetőket. „Az Együtt–PM kormányváltás esetén a helyi közösségnek adná vissza az igazgató kinevezésének jogát, a helyi közösségek, a helyi kistérségi társulások dönthetnének arról, hogy kik azok a pedagógusok, akik ezeket az intézményeket vezethetik” – nyilatkozta Karácsony Gergely.


A közoktatási államtitkár azt mondja, több olyan igazgatót is kinevezett, aki ellenzéki pártokhoz köthető, vagyis nem politikai, hanem szakmai alapon választott. Hoffmann Rózsa a szocialistáknak válaszolva pedig hangsúlyozta, most a jelenlegi bonyolult tankönyvrendszer egyszerűsítésén dolgoznak, mert most a pedagógus dönti el, hogy miből tanít, így a szülőknek akkor is az előírt, drágább kiadványt kell megvenni, ha a piacon van olcsóbb. „Több mint 4000 ezer tankönyv van a listán, ezt egyszerűsíteni, áttekinthetővé tenni akarjuk, hogy lehetőleg egy kerettantervhez kevesebb tankönyv, egy-két tankönyv legyen, mert ez, ami most van ez nagyon felemelte az árakat és gyakorlatilag megszüntette a tényleges szakmai alapon történő választás lehetőségét” – jelentette ki Hoffmann Rózsa.

A Fidesz szóvivője úgy látja: az állami tankönyvellátás garantálja, hogy piaci szereplők ne nyerészkedjenek a tankönyvárakon. „Az állami tankönyvellátás legfontosabb célja az, hogy néhány éven belül a teljes általános iskolai korosztály, mindenki ingyen juthasson hozzá a tankönyvekhez, ez ugye nem így volt a szocialisták kormányzásának időszakában, úgyhogy a szocialisták inkább bocsánatkéréssel tartoznak, semmint riogatással” – mondta Zsigó Róbert.

Idén szeptembertől minden első osztályos általános iskolás és további 600 ezer rászoruló, nagycsaládban élő gyermek már ingyenesen kapja a tankönyvcsomagot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!