2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Belföld

Hoffmann: A tanárok 99 százalékának nőtt a bére

Kompenzációt kapnak azok a tanárok, akik a béremelés ellenére is kevesebbet visznek haza szeptembertől. 108 érintett van. A közoktatási államtitkár szerint 160 ezer pedagógusnak viszont már az októberi fizetéssel nő a bére, van, akinek 100 ezer forinttal.

Több mint húsz éve dolgozik tanítónőként Molnár Edina. Főiskolai végzettsége mellett fejlesztőpedagógiai képesítése is van. Jelenleg osztályfőnök és munkaközösség-vezető is az Óbudai Nagy László Általános Iskolában. Az új besorolás szerint fizetése 50 százalékkal nő. „A fizetésem valamivel 100 ezer forint fölött volt, a nettó bérem. Számításaim szerint körülbelül egy 45-50 ezer forintos nettó béremelést fogok tapasztalni. Ebben benne van az osztályfőnöki pótlékom, benne van a munkaközösség-vezetői pótlékom” – mondja a pedagógus.

Az intézmény 96 pedagógusa közül 95-en kapnak majd több pénzt az októberi fizetési napon. „20 és 60 százalék között emelkedett az itt dolgozó pedagógusok bére. Ez számszerűsítve 30 ezer és 100 ezer forint közötti összeg növekedést jelent bruttóban a fizetéseken” – közölte az intézmény vezetője, Szilágyiné Debreczeni Mária.

Országszerte is hasonló az arány. „Most azok, akiknek eddig méltatlanul nagyon alacsony volt a jövedelmük, ők nagyobb forintösszeget kapnak. De hangsúlyozom, mindenkinek, szinte mindenkinek emelkedik a bére 10 ezer és 100 ezer forint között. Mégpedig 160 ezer pedagógus esetében, amelynek az ez évi költségvetési összkiadása 32 milliárd forint. A jövő évi költségvetésben további 150 milliárdot ütemezett erre a Nemzetgazdasági Minisztérium” – közölte Hoffmann Rózsa.

108 pedagógusnak viszont a béremelés ellenére csökkent a jövedelme. Jellemzően azok az iskolaigazgatók és magasan képzett tanárok, akik eddig kiemelkedően magas pótlékokat kaptak. Az ő bérkompenzációjukat az intézményfenntartó egyénileg vizsgálja meg. „A kompenzáció mértéke legfeljebb havi 100 ezer forint lehet, körülbelül 100 ezer forint. Ezen lehet, hogy még fölfelé változtatunk” – közölte Hoffmann Rózsa.

A 2014-es költségvetésben az oktatás 12 százalékkal több forrást kap, mint idén. A tanárok béremelésén kívül így az infrastruktúra-fejlesztésre is lesz pénz. „A mindennapos testnevelés kijelöli azt, hogy hol kell erősítenünk. Most új összegként jelentkezik az uszodaépítés és a tornaterem-építés az iskoláknak. A tanuszodákra és a tornatermek építésére 3-3 milliárd forintos plusz van beépítve” – közölte Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A tárcavezető szerint a jövő évi költségvetésnek a minisztérium által felügyelt területek a nyertesei, az egészségügy és a kultúra is több forrást kap majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!