2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Hidakat, utakat, házakat mosott el a villámárvíz

Több száz millió forintos kárt okozott a júniusi villámárvíz Heves megyében. Szilvásváradot és környékét éjszaka öntötte el az eső, és a megduzzadt patakok hidakat, utakat, házakat mostak el. Az érintett települések önkormányzatai már megkezdték a helyreállítást, de a Belügyminisztérium vis maior keretére is pályáznak a rendezéshez. A tönkrement házak tulajdonosai csak a biztosítóra számíthatnak, az azonban nem térít meg minden kárt.

  • Hidakat, utakat, házakat mosott el a villámárvíz

A hajnali órákban kezdett el szakadni az eső a Heves megyei Szilvásváradon június 11-én. Pár óra alatt 180 milliméter csapadék hullott a Szalajka-völgyben, és a környező hegyoldalakban. A két és fél órán át ömlő eső a település összes vízforrását megduzzasztotta, és hatalmas károkat okozott az utakban, hidakban, és a lakóházakban is.

Az egyik helybéli asszonynak a pincéjét és a kertjét öntötte el a víz. „A pincébe ömlött be a víz, ott a hűtők voltak, két nagy hűtő, azokat tönkretette. […] Meg akkor itt a kert, hát itt is kárt csinált. Mindent kiforgatott a földből, a magokat, újból kellett vetni” – panaszolta Varró Albertné.

A károk több száz millió forintra rúgnak. A település vezetése kormányzati segítséget kért a helyreállításhoz. „A beadott vis maior pályázatunk közel háromszázmillió forintos összegre lett beadva, körülbelül ez az összeg fedezné az utakban, hidakban és egyéb létesítményekben keletkezett károkat – nyilatkozta a polgármester. – Természetesen a helyreállítások egy részét az árvíz után megkezdtük, mivel rendkívüli hordalékmennyiség érkezett a településre. Illetve voltak olyan szakaszok, egy partfalomlás, gátszakadás, vízfolyások telítettsége, amelyek azonnali beavatkozást igényeltek, úgyhogy ezt június 11-ét követően, a legfontosabb feladatokat pár héten belül megoldottuk” – tette hozzá Szaniszló László.

A szomszédos Nagyvisnyót is elöntötte a hirtelen jött víz. Az alig ezer lakosú falu árvízvédelmi rendszerét bontották meg az áradó patakok. Az helyi önkormányzat szintén a Belügyminisztérium vis maior pályázatától várja a segítséget. 39 millió forint támogatást igényeltek.

„Közel négymillió forint önerőt kell majd a településnek biztosítania, amennyiben a belügyminiszter támogatásra érdemesnek ítéli a pályázatunkat. Azt még nem tudom, hogy ezt a négymillió forintot hogyan teremtjük elő, de mindenféleképpen a károsodott védműveket helyre kell állítani, ugyanis, ha ettől sokkal kisebb árvíz jelentkezik jövő év tavaszán, akár a hóolvadásból, akár egy intenzív esőzés miatt, akkor már magát a védművet fogja olyan mértékben károsítani, hogy újra kell építeni” – mutatott rá Csőgér Bálint polgármester.

Az érintett települések lakóinak is több száz millió forint a káruk. Attól függően, hogy melyik biztosítóval szerződtek, volt, aki a teljes kártérítést megkapta, másoknak azonban minimális összeget fizettek ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!