2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Hét településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap

Hét településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap, a választások között több olyan is van, amelyet a veszélyhelyzet miatt nem tudtak megtartani az eredetileg kiírt tavaszi időpontban. A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

  • Hét településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap

A Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron a települést tizennyolc éve irányító Szegvári Ernőné (független) év eleji lemondása miatt lesz időközi polgármester-választás. A polgármesteri posztért három független jelölt, a települést jelenleg alpolgármesterként irányító Szirbik Imre, valamint Tóth Antal és Csanádi Ferenc indul. A községben mintegy 3200-an voksolhatnak vasárnap.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján azért lesz időközi polgármester-választás, mert májusban elhunyt a várost addig vezető Tisza Sándor (független). A tisztségért öt független jelölt indul: Tóth Zita, Tisza Tibor, Tisza Sándor Rajmund, Balogh Gyula és Tisza Andrásné. A választói névjegyzékben mintegy 2700-an szerepelnek.

A Békés megyei Zsadányban azért lesz időközi polgármester-választás, mert a tavaly októberben megválasztott Marton Sándor Roland (független) februárban lemondott tisztségéről. Az időközi választáson négyen indulnak. Dudás Árpád függetlenként indul, ő 1994-től vezette az alig 1800 lakosú községet, és - Fidesz-KDNP-sként - tíz szavazattal maradt le a legutóbbi választáson Marton Sándor Roland mögött. Galambosné Marcsó Andrea és Ilyés Lajos szintén függetlenként indul, Botlik Tibor pedig a Fidesz-KDNP színeiben. A névjegyzékben 1120-an szerepelnek. Az időközi választás eredetileg április 26-án lett volna, ugyanezekkel a jelöltekkel.

A Zala megyei Dobriban a korábbi, 2006 óta hivatalban lévő polgármester személyes indokokra hivatkozva tavaly év végi hatállyal mondott le a posztjáról. Márciusban lett volna az időközi voksolás, de jelöltek hiányában az a választás elmaradt. A vasárnapi voksoláson három független jelölt közül választhatnak a helyiek: indul a jelenlegi alpolgármester, Lógár Zoltán, a tavalyi választáson is jelöltként induló Biharvári Éva, valamint egy közeli településen élő lakosként Ecsedi József. A voksoláson 136-an szavazhatnak.

A Győr-Moson-Sopron megyei Gyalókán azért lesz időközi polgármester-választás, mert a tavaly októberben megválasztott Kincse Attila (független) polgármester lemondott posztjáról. A polgármesteri tisztségért egyedüliként Varga Tamás (független) indul, a választói névjegyzékben 65-en szerepelnek.

Nógrád megye székhelyén, Salgótarjánban a 3-as számú egyéni választókerületben önkormányzati képviselőt választanak. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Turcsány László - aki a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként dolgozott az önkormányzatban és 2010-től volt a választókerület képviselője - januárban személyes okokra hivatkozva lemondott, majd kilépett a Fideszből. A vasárnapi voksoláson négyen indulnak: Bangó Krisztián (Munkáspárt), Hegedűs Gábor (független), Kovács Andrea (Salgótarján, Szeretem! Egyesület - DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület) és Turcsány László (független). A választói névjegyzékben több mint 2700-an szerepelnek.

A Komárom-Esztergom megyei Dunaszentmiklóson két önkormányzati képviselőt választanak vasárnap, ugyanis februárban megváltozott munkahelyi körülmények miatt két képviselő lemondott, így a testület a működéshez szükséges létszám alá csökkent. A két képviselői helyért egy-egy jelölt indul, mindketten függetlenek, a településen 407 választópolgár adhatja le szavazatát az egyéni listás jelöltekre.

A helyi választási irodák a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is. Kérik azt is, hogy esetleges sorbanállás esetén tartsanak legalább 1,5 méter távolságot a többi várakozótól, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak - mint minden választásnál - most is mozgóurnát kérhetnek legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!