2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Helyenként mínusz 20 fok lesz

Egy szerdán érkező ciklon hoz nagy térséget érintő, jelentős lehűlést - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI megkeresésére.

  • Helyenként mínusz 20 fok lesz

Az már a szolgálat vasárnapi előrejelzéséből kiderült, hogy ezen a héten jelentős lehűlés várható Magyarországon. A hét második felében már napközben is mínuszok, hajnalban pedig néhol mínusz 20 fok körüli értékek lesznek.

Kedden az MTI-nek kifejtették: Európa északi, északkeleti részei felett már több mint egy hete halmozódik a fagyos, szibériai eredetű levegő, arrafelé a hőmérséklet már az előző napokban sem emelkedett mínusz 15, mínusz 20 Celsius-fok fölé. Közép-Európában pedig ciklonok sorozata okozott csapadékos, de általában enyhe időt, csak átmenetileg tudott hó hullani az eső helyett.

A következő - szerdán érkező - ciklon viszont áramlási rendszerével már nagy mennyiségű fagyos levegőt "ránt be" a Kárpát-medencébe - éppen a kontinens leghidegebb vidékeiről. A fagyos légtömeg a hét végére nemcsak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát, sőt a Balkán- és Appenini-félszigetet is elárasztja.

Magyarországra a hideg levegő csütörtökre virradó éjjel érkezik. Ekkorra a ciklon csapadékrendszerének zöme már elhagyja az országot. Elsősorban az északnyugati, majd északkeleti országrészben van esély arra, hogy csütörtökön kialakul néhány centiméteres hótakaró. Péntektől számottevő csapadék már sehol sem várható.

A nagyon erős hajnali fagyok kialakulásához három tényező kell: hótakaró, derült ég és gyenge légmozgás. Ez a három feltétel egyszerre legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység völgyeiben teljesülhet, így a mínusz 20 fok körüli reggeli értékekre ezen a vidéken lehet számítani a hétvégén - jelezték.

A fagyos levegő utánpótlása a jövő hét elejére megszűnik észak felől, és nyugodt légköri helyzet épül ki Közép-Európában. Így gyors melegedés nem valószínű. Elsősorban nappalonként viszont - a nem kevés napsütés hatására - fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet.

Arra a kérdésre, hogy várható-e még ezen a télen hasonló mértékű lehűlés, azt írták: sarkvidéki hidegbetörés gyakorlatilag az év bármely szakában bekövetkezhet. Azonban ennyire fagyos levegő érkezésére már egyre kevesebb esély van, hiszen ahogy "tartunk kifelé a télből", a légkör, szerte az északi féltekén - így a fagyos levegő forrásvidékének számító messzi északon is - elkezd melegedni. Ettől azonban még előfordulhat, hogy a tél sokáig tart majd az országban, és a kitavaszodás idén sem fokozatos lesz.

A jelenlegi előrejelzések alapján "a tavasz közeledtének egyértelmű jelei még nem mutatkoznak" - fogalmazott a meteorológiai szolgálat.

 

Ónos eső, hó és szél miatt is adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat

Ónos eső, havazás, hófúvás és szél veszélye miatt is adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. A hidegfront szerda este érkezik.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a havazás és a hófúvás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Erős szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében figyelmeztetnek.

Azt írták: kedd éjfélig az északi tájakon további maximum 5 centiméter friss hó hullhat, a nagyobb hómennyiség elsősorban az északkeleti határvidéken gyűlhet össze. Az éjszaka második felére a csapadékzóna elhagyja az országot.

Az éjszakai átmeneti csapadékszünetet követően szerda reggel délnyugat felől egy újabb mediterrán ciklon melegfronti csapadékzónája érkezik, amelyből az ország nagyobb részén eső várható. Észak-Dunántúlon reggel, délelőtt átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék (ónos eső, havas eső) is hullhat, ezt eső vált majd fel.

Az Északi-középhegység területén kezdetben havazás lesz jellemző, és további maximum 5 centiméter friss, tapadó hó hullhat. Majd ottt is dél felől egyre nagyobb területen átmeneti havas eső, ónos eső, fagyott eső, végül eső várható. Legtovább Borsod északi felében tarthat ki a havazás. Ezzel párhuzamosan, az esti órákban északnyugat felől megérkezik a ciklon hidegfrontja, amelynek hatására a Dunántúlon az esőt, záporokat havazás, hózáporok válthatják fel. Az Észak-Dunántúlon éjfélig többnyire maximum 5 centiméter, intenzív hózáporokban helyenként ennél több friss hó is hullhat - írták, megjegyezve: "a várható hóvastagság meglehetősen bizonytalan".

A front mögött északira, északnyugatira forduló szél egyre nagyobb területen megerősödik, elsősorban a Dunántúl nyugati felén viharos lökések is lehetnek, ennek következtében a hóval borított északnyugati tájakon (a hóvastagság függvényében) hófúvás alakulhat ki.

Az előrejelzés szerint szerdán hajnalban általában mínusz 2 és plusz 4 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de az északi megyékben akár mínusz 7 fokig is hűlhet a levegő. Napközben az ország északi felén 0 és plusz 6, a déli megyékben 7 és 11 fok közötti csúcsértékek várhatók.

 

Erős lehűlésre készülnek a hajléktalanellátók

Készülnek a napokban várható nagy hidegre a hajléktalanellátó szervezetek Budapesten, az éjjeli menedékhelyeken mindenkit befogadnak - mondta el a Menhely Alapítvány igazgatója kedden az MTI megkeresésére.

Aknai Zoltán közölte, a Menhely Alapítvány a várható hideg miatt újabb krízisautót is szolgálatba állít, így este nyolc óra után nem csak egy gépkocsit tudnak küldeni a bejelentésekre.

A fővárosi hajléktalanellátó szervezetek közötti együttműködési megállapodás alapján vannak olyan utcai szolgálatok is, amelyek meghosszabbított időben lesznek kint az utcákon, és megpróbálják majd az utcán élőket szállást adó intézményekbe eljuttatni - tette hozzá.

Aknai Zoltán elmondta, hétfőn átlagosan 79 százalékos volt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága az országban, a központi régióban pedig ez az arány 72 százalék volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden azt közölte, hogy egy szerdán érkező ciklon hoz nagy térséget érintő, jelentős lehűlést. A hét második felében már napközben is fagypont alatt lesz a hőmérséklet, hajnalban pedig néhol mínusz 20 fok körüli hideg várható.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!