2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Hatodik éve tart az M3 metró felújítása

Ünnepélyes keretek között adják át Budapesten a megújuló M3-as metró középső szakaszának két állomását a holnapi napon.

  • Hatodik éve tart az M3 metró felújítása

A kék metró felújítása még 2017 novemberében, Tarlós István főpolgármestersége alatt kezdődött. A baloldal akkor hatalmas káoszt ígért.

A most már hatodik éve tartó fejlesztést folyamatosan fennakadások hátráltatják, a beruházás jelentősen megdrágult, a projekt átadásának határidejét pedig már több mint négyszer módosították.

Hiába jósolt káoszt 2017 novemberében a baloldal a 3-as metró felújításának első napjára, a fennakadások elmaradtak. A reggeli csúcsidőben 20-25 másodpercenként követték egymást a buszok.

Az ellenzék képviselőit azonban akkor így sem győzte meg a látvány.

A metró pótlása gördülékenyen zajlott. Aki nem a buszra száll fel, annak metrópótló villamosokat is indítottak.

Az akkor még Tarlós István főpolgármestersége alatt indult rekonstrukció során megújították az elektromos és gépészeti berendezéseket, emellett mozgólépcsőket cseréltek, és járófelületeket burkoltak le.

 

Ennek ellenére Karácsony Gergely még a 2019-es önkormányzati választás kampányában is hőmérővel a kezében panaszkodott a melegre a hármas metróban.

Azóta azonban főpolgármester lett, így a beruházás is az ő irányítása alá került. Klíma helyett mégis inkább ivókutakat telepítettek egyes állomásokra. Tavaly pedig már a tervekben sem szerepelt, hogy légkondit tennének a metrókocsikba.

Karácsony Gergely idején nemcsak megdrágult a beruházás, hanem jócskán meg is csúszott, a 16 kilométer hosszúságú vonal felújítása ugyanis hatodik éve zajlik. Az eredetileg 2019-re tervezett átadást még 2020 őszén is csak 2022-re ígérték. Végül kiderült, hogy a később megjelölt 2023 márciusát sem tudják tartani. Igaz, hétfőn újabb állomásokat vehetnek birtokba az utazók, az utolsó két megálló: a Nagyvárad tér és a Lehel tér, a jelenlegi tervek szerint is csak májusra lesz kész.

A csökkentett műszaki tartalmú beruházás összköltsége pedig folyamatosan nő: hiába volt cél a végösszeg lefaragása 2 milliárd 670 millióra, a ráfordítás már tavaly ősszel megközelítette a 4 milliárdot. Emellett vészesen közelít a projekt elszámolásának határideje is, az uniós támogatással megvalósuló fejlesztésről ugyanis idén június 30-ig kell számot adni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!