2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Hatmilliót követel az egymilliós kölcsönért + Videó

Uzsorakamat miatt veszítheti el lakását egy ajkai asszony. A családja 8 éve vett fel 850 ezer forintos kölcsönt egy hitelezőtől. Az adósságból másfél milliót már törlesztettek, de a férfi most 6 millió forintot követel az asszonytól a közjegyző előtt aláírt szerződés alapján. Az árverés a hónap végén lesz, ha nem lesz jelentkező, az uzsorás tulajdonába kerül a lakás. Bár a kamatplafonra vonatkozó szabályokat áprilistól szigorították, azok nem visszamenőleges hatályúak.

Családi problémák miatt volt szüksége az asszonynak 2004-ben az egymilliós gyorskölcsönre. Egy ismerőse hozta össze a dunakeszi hitelezővel, akivel egy budapesti közjegyzőnél találkozott. Ott, felolvasás és tájékoztatás nélkül íratták alá vele az előre elkészített okiratot. „Kijöttünk, és mondta, hogy nem egymillió lesz ám visszafizetve, hanem 1,3 millió, és ez 10 százalékos havi kamatra, és ha adott év augusztus 30-ig nem tudom visszafizetni, akkor még plusz 26 százalék a kamat. Hát jó, mondtam, megpróbálom” – idézte fel az eseményeket a HírTV-nek Takácsné Zele Ágnes.


Az uzsorás ráadásul egymillió helyett csak 850 ezer forintot adott az asszonynak, aki rendesen törlesztett, de betegség miatt fizetési haladékot kért. Nyugdíjas lett, és a 71 ezer forintos járandóságából is vonták a részleteket. Eddig másfél millió forintot fizetett vissza, de mivel a kamatokat nem bírta, tartozása az uzsorás szerint mostanra 6 millió forint fölé emelkedett. A család feljelentést tett a rendőrségen. „Az interneten találtam erről az »úriemberről« egy cikket, hogy mivel foglalkozik. Hát, itt részletezik róla, hogy uzsora-bűncselekményekből él” – mondta Sédli Balázs.

Elárverezik a lakást

A családra az uzsorás végrehajtót küldött, aki már 4-szer akarta elárvereztetni a 10 milliós lakást, eddig sikertelenül. A következő aukció a hónap végén lesz. Ha most sem tesz senki ajánlatot, az ingatlan az uzsorásra száll, mivel a lakást mindössze 5 millióért hirdették meg, ez pedig kevesebb, mint amennyit a hitelező követel a családtól. Az adós egy ajkai önkormányzati képviselőtől kért segítséget.

Az eszközkezelő egyfajta segítséget nyújthatna: ezeket a lakásokat az uzsorások és a végrehajtók elől felvásárolhatná. A képviselő szerint a megoldás az lenne, ha a kamatplafont visszamenőleg is használni lehetne. A szigorúbb szabályozás bár mostantól a magánkölcsönökre is vonatkozik, de csak az április után kötött szerződésekre érvényes

„Vissza kellene menni”

„Gondoljon bele, százszázalékos kamat per év, és mégsem tudunk tenni ellenük tevőlegesen semmit. Azt gondolom, hogy ezeket a régi eseteket is fel kellene tárni, vissza kellene menni, és a felvétel körülményeit megvizsgálni, és tényleg egy valós, akkori jegybanki alapkamathoz viszonyított kamatmértékkel terhelni csak az adott adóst, és így segítséget nyújtani” – fogalmazott Ravasz Tibor önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP).

A rendőrség november óta 130 eljárást indított uzsora-bűncselekmény miatt, de csak 30 esetben jutott el az ügy a vádemelésig. A legtöbb áldozat a fenyegetések miatt ugyanis visszavonja vallomását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!