2021. 12. 05. Vasárnap Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Hatékonyabb segítség az üldözötteknek

Átfogó együttműködési megállapodást kötött a Hungary Helps Ügynökség és az Ökumenikus Segélyszervezet, így még eredményesebbé válhat az üldözött csoportok megsegítése. Az összefogással máris két új program vette kezdetét, az egyikben családi krízisközpontot hoznak létre a polgárháború sújtotta Ukrajnában, a másik keretében az Irakban népirtást elszenvedettek életkörülményeit javítják.

Új távlatokat nyit a Hungary Helps Ügynökség és az Ökumenikus Segélyszervezet közötti együttműködési megállapodás hazánk humanitárius segítségnyújtása terén, amelynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni – mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Azbej Tristan.

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár hangsúlyozta, az azonnali cselekvésben hisznek, így az aláírás után meg is kezdik a munkát a segélyszervezettel két új programban is. Az egyik keretében az ukrajnai Herszon városban 12 millió forinttal támogatják egy családi krízisközpont létrehozását a Krím félszigeti és a kelet-ukrajnai konfliktus áldozatainak.

 Hazánk közreműködik a jazidi lakosság hazatérésében is

Fotó: Hungary Helps

 

A másik projekt pedig az eddigi iraki szerepvállalás folytatását, kiterjesztését célozza 167 millió forint értékben. Ebből az összegből az Iszlám Állam által elkövetett népirtást elszenvedő jazidi lakosság visszatérését segítik otthonaik helyreállításával, egy árvaház létrehozásával és munkahelyteremtéssel, például egy helyi pékséggel az észak-iraki Szindzsár tartományban. Mint ismert, 2014-ben több ezer jazidit ölt meg vagy adott el rabszolgának és családok tízezreit üldözte el otthonukból a terrorszervezet.

Ezenkívül támogatják a kurdisztáni Khanke város menekülttáborában élő belső menekülteket, akik így nem válnak migránsokká. A projektekből is látszik, hogy bár keresztény kultúrájú államként Magyarország kiemelt figyelmet fordít az üldözött keresztények megsegítésére, ám más vallású, üldöztetést szenvedő csoportokat is támogatnak – hívta fel a figyelmet az államtitkár. – Az együttműködéssel olyan csapat áll fel, amelyet összeköt az emberbaráti gondolat, a jó szándék és a tettrekészség – összegezte Azbej Tristan.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a sajtótájékoztatón fontos mérföldkőnek nevezte a mostani megállapodást, mely minőségi váltást jelent. Mint mondta, üdvözlik, hogy a polgári kormányzat megtette a szükséges lépéseket, amelyek elvezettek az együttműködésig. A segélyszervezet számos programban dolgozott már együtt az Európai Unió­val, a Német Fejlesztési Ügynökséggel és a kormányzatokkal, közel három évtizedes tapasztalatukat pedig szeretnék beépíteni a Hungary Helps Ügynökséggel való együttműködésbe.

Lehel László kiemelte a látható magyar jelenlétet, hiszen nemcsak pénzt utalnak valahová, hanem a magyar szervezet magyar munkatársakkal dolgozik a helyszínen, bevonva a helyi lakosokat is.

Márki Gábor, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója szerint az első két közös projekt során fontos, hogy a két legsérülékenyebb csoportot, a nőket és a gyermekeket megkülönböztetett figyelem övezi.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Orbán Viktor: Adni jó! + videó

December 5-én ünnepeljük az önkéntesség világnapját, melynek előestéjén Orbán Viktor ellátogatott az Ökomenikus Segélyszervezet adományboltjához – derült ki a kormányfő által közzétett videóból és fotóalbumból.

Ukrajnában ismét szigorítanak

Ukrajnában ismét szigorítanak, ami azt jelenti, hogy hétfőtől az enyhébb járványügyi zónákban a vállalkozások és közintézmények is csak úgy működhetnek majd, ha az alkalmazottak mindegyike be lesz oltva.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!