2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:50

Belföld

Hatástalanították a bombát, visszatérhettek otthonaikba a lakók

Hatástalanították a Székesfehérváron talált második világháborús bombát, és a kiköltöztetett lakók is visszatérhettek otthonaikba. A székesfehérvári óvoda kertjében szerdán, földmunkák közben találták a 100 kilós rombológránátot, emiatt tízezer embert telepítettek ki a környéken. A szovjet gyártmányú tüzérségi lövedék gyújtószerkezetét a tűzszerészek végül a helyszínen ki tudták szerelni, a bombatestet pedig elszállították.

Évekig a bomba fölött libikókáztak a gyerekek a székesfehérvári óvodában. A szovjet gyártmányú, 1 méter hosszú repeszgránátra földmunkák során, a játékok közvetlen közelében találtak rá. A tüzérségi lövedékben 25 kilogramm robbanótöltet volt, így még az intézménytől távolabb eső utcában is hatalmas pusztítást végzett volna, ha felrobban.

„A robbanótest repeszei akár 400 méterre is elrepülhetnek, ami súlyos, akár halálos sérülést is képes lenne okozni” – mondta Horváth Csaba, a Magyar Honvédség vezető tűzszerésze. Hozzátette, a bomba egy nagyobb, tengelyirányú ütés hatására működésbe tudott volna lépni.

Mivel a közelben további két óvoda, szociális otthon és több tízemeletes panelház is van, 10 ezer embert kellett kitelepíteniük a hatóságoknak. A belvárosban több üzlet, bankfiók és hivatal ki sem nyitott ki reggel.


Sok lakó ideiglenesen ismerősökhöz vagy rokonokhoz költözött. Azokat pedig, akiknek nem volt hova menniük, két iskolában szállásolták el. A kitelepítésben 260-an vettek részt: katonák, rendőrök és polgárőrök.

A kitelepítés zökkenőmentesen zajlott. „Kellemetlenség volt, de ellátási zavarról nem tudunk. A melegvíz-szolgáltatást is fenn tudtuk tartani, hiszen ez abból a szempontból a többi városrészt is érintette, hogy az erőmű itt van” – nyilatkozta Cser-Palkovics András, a város polgármestere.

A tűzszerészek már kora délután hatástalanítani tudták a bomba gyújtószerkezetét. A robbanótestet egy katonai lőtérre vitték megsemmisíteni. A lakók ezután visszatérhettek otthonaikba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!