2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Határvédelmi segítséget ajánlott a magyar kormány Horvátországnak

Határvédelmi segítséget ajánlott a kormány Horvátországnak, miután szerán migránsok törték át a Bosznia és Horvátország határát. Gulyás Gergely szerint titkosszolgálati jelentések alapján 70 ezer illegális bevándorló tart Nyugat-Európába. A kancelláriaminiszter szerint bár egyelőre nincs közvetlen nyomás a magyar határon, a horvát szakaszra a belügyminiszter erősítést küldött.

  • Határvédelmi segítséget ajánlott a magyar kormány Horvátországnak

Több mint 100 menekült útját állták a határőrök Bosznia és az uniós tag, Horvátország határán szerdán. A csoport áttörte az első kordont, de a másodikon már nem tudott átjutni. Az összecsapásban többen is megsérültek.

A bosnyák rendőrség szerint az év eleje óta folyamatosan érkeznek Bosznia-Hercegovinába az emberek, akik vagy illegálisan lépik át a határt, vagy a szerb és a montenegrói rendőrök engedik át őket.

„Per pillanat körülbelül 60-70 ezer közé tehető az illegális határátlépőknek a száma, akik megragadtak valamelyik balkáni országban. A szám az növekvő, ugye, vannak olyan napok, amikor 100-200 is érkezik, akiknek sikerül Görögországon keresztül elérni valamelyik balkáni útvonalat – nyilatkozta Georg Spötte, a Nézőpont Intézet elemzője, hozzátéve: – nagyrészt Montenegrón keresztül érkeznek és vannak, akik ott ragadnak, vannak akik, sikeresen eljutnak, például Szerbiába, tudjuk, hogy ott is elég komoly a határ, már nem tudnak továbbmenni, meggátolják őket a határőrök. Vannak olyan emberek, akik már 3 éve ott vannak, és ehhez érkeznek folyamatosan újak. Valamelyest érhető is, hogy megkeseredtek, mindenáron tovább akarnak jutni, elfogyott a pénzük, és elég egy-két hangadó, akik ezt a tömeget feltüzelik, ugyanúgy, ahogy ezt tették Röszkénél is”.

A kialakult helyzet miatt ajánlott határvédelmi segítséget a kormány Horvátországnak. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint bár egyelőre nincs közvetlen nyomás a magyar határon, a horvát szakaszra a belügyminiszter erősítést küldött.

 

„Mintegy 70 ezer migráns van a balkáni útvonalon, akik a bosnyák határnál vannak, észak felé mozognak és Magyarország irányába tartanak. Ezért Magyarország segítséget ajánlott a határvédelemre Horvátországnak. És a magyar–horvát-határszakaszt is, a belügyminiszter úr intézkedéseinek megfelelően megerősítették: határvadász századokat vontak ott össze. Ez mindösszesen 70 kilométerre van a magyar határtól, tehát a fenyegetés egyelőre nem közvetlen, de nagyon közeli” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat több mint 2 évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent a migránsok száma. Emiatt új útvonalon, próbálnak Nyugat-Európába jutni: Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia ugyanakkor jelenleg csak az útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedik be, és ott akarnak menedéket kérni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!