2021. 10. 28. Csütörtök Simon, Szimonetta napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 04:00

Belföld

Harminc éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Harminc éve alapították meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Az évforduló alkalmából hétfőn hálaadó szentmisét celebrált a szervezet egyik alapítója, Kozma Imre atya a szervezet bölcsőjének tekinthető zugligeti Szent Család plébániatemplomban. Az ünnepségen kitüntették azokat a tagokat, akik a kezdetek óta szolgálnak a máltaiknál.

1989. február 4-én hozták létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. A segélyszervezet 30 évvel ezelőtt több tucat alapító segítségével jött létre, egyik közülük Kozma Imre, aki ez alkalomból szentmisét celebrált.

„Sok fenyegető körülmény ellenére egy olyan közösség jött létre, amely alkalmas és méltó lett arra, hogy belőle itt kibontakozzon vagy általa a máltai eszme” – mondta Kozma Imre, római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes.

A magyarországi máltai szervezet alig fél évvel a megalakulása után már a nemzetközi figyelem központjába került a keletnémet menekültek befogadásával. A romániai forradalom idején az Európából érkező segélyszállítmányokat juttatta célba, a délszláv háború évei alatt pedig a harcok elől menekülő családok ezreinek nyújtott menedéket. Közben kiépült szociális ellátó intézményeinek és önkéntes csoportjainak hálózata. A szeretetszolgálat elsőként vezette be a házi gondozást, csináltatott szemüveget szegény sorsú családok gyermekeinek, és tüdőszűrő buszukkal, mozgó rendelőjükkel helybe vitték a hajléktalanok orvosi ellátását.

„Amikor megjelent ez a fajta emberi szolgálat, akkor gyógyulni kezdett a társadalom, mert a Máltai Szeretetszolgálat és egyáltalán a máltai eszmeiség nem csupán emberré teszi a jótékonykodó embert, nem csupán embereket ment meg, akik kisodródnak a mindennapok világából, vagy akik magukra maradnak, hanem az által, hogy ezek az emberek visszakerülnek a közösségbe, létrehozzák azokat az egységeket, ami a társadalomnak, a családi közösségen túl az alapja” – tette hozzá Kozma Imre.

A szentmise után elismerésben részesültek a szolgálat azon tagjai, akik a kezdetek óta részt vesznek a máltaiak munkájában.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Kiképzésen a gripen pilóták

A kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen pilótái október 25-e és 28-a között, gyakorló repüléseket hajtanak végre. 2021. október 27.

152 millió forintot kaptak eddig a covid-árvák

A köztársasági elnök által életre hívott alapítvány eddig 501 családban 860 gyereknek nyújtott anyagi támogatást. 2021. október 27.

Visszaadták az autós forgalomnak a Csömöri úti felüljárót

10-15 év múlva ezt a felüljárót újjá kell építeni, vagy helyette más megoldást kell találni. 2021. október 27.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!