2021. május 10.,
hétfő, Ármin, Pálma napja

Hamis a rendőrök újabb leszerelési hullámának híre

Magyar Nemzet

2021. április 5., hétfő 11:53

Fősodrú magyarországi médiumok is átvették, tényként közölték az április 1-i kamuhírt - írja a Magyar Nemzet.

Az említett napon jelent meg a szabadeuropa.hu hírportálon egy cikk, amely szerint a rendvédelmi szerveknél a járványveszély miatt elrendelt leszerelési tilalmat a déli határt védő rendőrök közül tucatnyian azzal akarják kijátszani, hogy párttagnak jelentkeznek a Jobbikhoz illetve az MSZP-hez. A magyar rendőrökre vonatkozó, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény ugyanis előírja, a rendőr nem lehet semmilyen politikai párt tagja. Amint ez a rendőrség tudomására jut – akár úgy, hogy a rendőr felettesei szereznek erről információt, akár úgy, hogy az egyenruhás maga jelenti ezt parancsnokainak – összeférhetetlenség miatt a testület megválik a párttagságot választó hivatásos rendőrtől.

Három nappal az április 1-ei egyáltalán nem tréfás és még kevésbé megalapozott hír megjelenése után a Szabad Európa információit több kisebb jelentőségű és olvasottságú fórum mellett az RTL klub televízió és a hvg.hu hírportál is átvette, tényként közölte.

Molnár Gábor biztonságtechnikai és adatvédelmi igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, maga az alaphír is több olyan pontatlanságot tartalmaz, ami megalapozza azt, hogy az abban említett, név nélkül nyilatkozó rendőrök is kitalált személyek. A szakértő elmondta, a cikkben a rendőrség hivatásos jogállásáról szóló törvényként az Alaptörvényt nevezik meg, holott a rendvédelmi szervek tagjainak speciális jogállásáról nem csak a minden magyar polgárra érvényes jogszabály, hanem a Szolgálati Törvény rendelkezik, ami viszont kizárólag a hivatásosként szolgáló rendőrökre érvényes. Hozzátette, ebben valóban szerepel kitételként a rendőrök politikai párt tagságára vonatkozó összeférhetetlenségi rendelkezés, mint ahogyan más, a hivatásos szolgálat ellátásával kapcsolatos életviteli előírás. Ezek megszegése a szolgálati viszony azonnali megszüntetését vonhatja maga után, egy szabályos fegyelmi kivizsgálást követően.

Bár a szabadeuropa.hu a határon szolgálatot teljesítőrendőrök állítólagosan alacsony bérezéséről írt, az alapilletmény mellett teljesítményarányos bérezésben részesülnek, s a szolgálati érdek által elrendelt plusz munkát minden esetben megkapják.

Ráadásul a szabadeuropa.hu egy negyven éves, a Kádár-rezsim rendőrségét ábrázoló képpel illusztrálta az híranyagot. Emellett az állítólagosan megszólaltatott kezdő rendőrök is névtelenek maradta.

A Szabad Európa állítólag megkérdezett pártokat is a kérdésről, itt is csak név nélkül nyilatkoztak a magát tényfeltáró újságírónak tartó Báthory Róbertnek, ez sem alapozza meg kellően a hír hitelességét. A cikk a Jobbik egyik alföldi megyéjének vezetőjére hivatkozik, aki szerint 20-25 rendőr beléptetési folyamata indult meg a pártban. A név nélküli hivatkozás szerint a jelentkezők komoly elbírálási folyamaton mennek keresztül, majd 4-6 hét alatt beléphetnek a pártba. Az így kézhez kapott dokumentumokkal a kezükben tudják kérvényezni felettesüknél a felmondásukat. A leszerelés azonban még így sem automatikus. A rendőr ellen először egy fegyelmi eljárás indul, melynek a vége nem feltétlenül az állományból való azonnali elbocsátás, mint olyan esetekben, amikor a rendőr súlyos szolgálati vétséget vagy bűncselekményt elkövetve válik méltatlanná a hivatásos szolgálatra.

Az Országos Rendőr-főkapitányság egyelőre nem reagált az álhírre. Legutóbb 2020 júniusában röppentek fel hasonló, a járványhelyzet miatti leszerelési hullámról szóló álhírek, akkor a Magyar Narancs liberális híreit cáfolta meg az ORFK.

Magyar Nemzet