2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Hamarosan megtagadják a külföldi szennyvíziszap behozatalát

A szennyvíziszap külföldről történő behozatalának engedélyezését a jövőben nem teszik lehetővé. - jelentette ki Gyulyás Gergely a miniszterelnökség vezetője. Székesfehérvár polgármestere azt mondta: megnyugtató döntés született.

  • Hamarosan megtagadják a külföldi szennyvíziszap behozatalát

Még június végén jelent meg több hír arról, hogy Székesfehérváron külföldről érkező szennyvíz-iszapot tárolnak. Az egyébként nem az önkormányzat hatáskörébe tartozó témában akkor a városvezetés álláspontja az volt, hogy Székesfehérvárnak nem érdeke, hogy máshonnan érkező iszapot rakjanak le és hasznosítsanak a városban, így ezt a tevékenységet nem támogatják.

„A Magyar kormány tehát a környezetvédelem oldalán áll.”

Jelentette ki a miniszterelnökség vezetője a kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta: a kabinet egyértelművé teszi, hogy a magyar szennyvíziszap elengedő a magyar termőföldnek. Egyértelmű tilalmat nem lehet hozni, de a külföldről történő behozatal engedélyezését a jövőben nem teszik lehetővé.

„Az áru szabad áramlásának uniós rendeleti szabálya az egyértelmű tilalom kimondását nem teszi lehetővé, de azt világosság szeretnénk tenni, hogy miután a szükséges mértékben, ennél a mértéknél a környezetre káros hatása lehet, ráadásul olyan következményekkel, ráadásul szaggal jár, amit a magyar választópolgárok sem kívánnak elviselni , ezért a külföldről történő behozatal engedélyezését, azt a jövőben majd a hatóságok nem teszik lehetővé.” 

-jelentette ki Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

Székesfehérvár polgármestere megnyugtatónak nevezte közösségi oldalán a döntést. Kiemelte, hogy a tárgyalóasztalok mellett végzett munka eredményes volt és, hogy egy városvezető dolga nem a pártpolitikai alapú hangulatkeltés, hanem a problémák megoldása.

„Stop – ez a szó hangzott el a külföldről behozott szennyvíziszap tekintetében. Annak is örülök, hogy az engedélyek áttekintésre kerülnek és bízom benne hogy ezzel ezt a kérdést mindenki számára megnyugtató módon le lehet zárni. Nem vitatom azt, hogy ez egy környezetvédelmileg fontos technológia, hiszen a szakemberek ezt állították és ezt biztos okkal és joggal tették. De úgy gondolom, hogy a széles közvéleményben joggal vetett fel kérdést, hogy mi az, hogy erről a helyi közösség nem tud, és miért kell megengedni, hogy külföldről be lehessen hozni. Most egyértelmű és világos választ adott a kormányzat erre, hogy ezt nem kell megengedni és nem is engedi meg a jövőre nézve!”

- mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. 

A döntés értelmében a Fehérvári Téglaipari Kft., ami jelenleg magyar és külföldi szennyvíziszap felhasználásával végzi tevékenységét, sem importálhat többé külföldi szennyvíziszapot.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!