2022. 12. 02. Péntek Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

A magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozó sajtótájékoztatója Budapestről

Magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartottak Budapesten. A nemzetközi sajtótájékoztató a Várkert Bazárban volt, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés. A sajtótájékoztatót a Facebook-oldalunkon és a Youtube-csatornánkon is visszanézhetik.

  • A magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozó sajtótájékoztatója Budapestről

Orbán Viktor miniszterelnök a tájékoztató elején közölte, ez egy hosszabb sorozat első nyitótalálkozója. A migráció miatt tartottak találkozót, ezeket az országokat érinti a legjobban az illegális migráció - tette hozzá. Ez óriási összegeket emészt fel, miközben nem vagyunk elégedettek a kialakult helyzettel. A határőrök heroikus küzdelmet folytatnak az illegális migráció és az embercsempészek ellen, de a helyzet egyre nehezebb - mondta a kormányfő. A migrációra nem irányul most kellő figyelem, a többi súlyos válság mellett. 

Magyarországnak két irányból van migrációs problémája: a keleti és déli határ felől is érkeznek emberek.Orbán Viktor szerint a brüsszeli politika nem változik, a kötelező kvóta továbbra is napirenden van, és egy élelmezési válság is van, és mindez erősíti a migrációt. A legsúlyosabban a nyugat-balkáni útvonal érintett - mondta a kormányfő. Az elsődleges védvonal a szerb-magyar határ, de az érdekünk az lenne, hogy ez a határ délebbre tolódjon - tette hozzá. Az illetékes miniszterek hamarosan Belgrádban találkoznak a konkrét lépések érdekében - mondta a kormányfő. 

Egymás segítése a lényeg

Alekszandar Vucsics szerb elnök arról beszélt, hogy minden fontos kérdést áttekintettek a mostani találkozón, és nemcsak a migrációt. Attól tartok nemcsak a mostani, hanem a következő tél is nehéz feladatok elé fog minket állítani - tette hozzá. Egyre nő az illegális migránsok száma, és Oroszországból is egyre többen érkeznek - mondta az elnök. 17 ezren érkeztek Oroszországból.Belgrádban az emberek nem is tudják, hogy milyen problémával szembesülnek a határvédők.  

Vucsics arról is beszélt, hogy egymás segítése a lényeg a mostani helyzetben. 

Ennyi menedékkérőt fogadott Ausztria

Karl Nehammer osztrák kancellár arról beszélt, hogy ez egy fontos alkalom volt. Már közel 70 ezer menedékkérelmet fogadtak be Ausztriában idén, és 80 ezer nőnek nyújt védelmet Ausztria az Ukrajnából érkezettek számára - fejtette ki a kancellár. Éppen ezért Ausztria számára fontos kérdés a migrációs ügye. Köszönetet mondott a jó magyar rendőri együttműködésért a kancellár. 

Nehammer elmondta, hogy tovább bővítik a rendőri szervek közötti együttműködést. A kancellár nagy eredménynek nevezte, hogy a szerbek a vízumszabályaikat az unióéhoz igazítják. Egyidejűleg nagyon sok kihívással kell szembenézni az országoknak, és ezzel szemben csak együttesen tudunk szembeszállni - tette hozzá. 

Orbán Viktor: Három dolog kell

Orbán Viktor kérdésre elmondta, három dolgot kéne csinálni:MINÉL DÉLEBBRE TOLNI A VÉDELMI VONALAT, AMIN NEM LEHET ÁTJÖNNI. Az illegálisan országban lévőket vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek - mondta a kormányfő. Ez közös érdeke az uniónak. A harmadik dolog amit el kell érni, az Unió területén kívül kellene létrejönnie több hot-spotnak. Ott kéne beadni a menekültkérelmeket - ismertette a kormányfő.  

Nagyon komoly helyzet

Alekszandar Vucsics kérdésre elmondta, hogy ők nem szeretnének hot-spot lenni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt tíz év eredményeit fél év alatt megsemmisülhetnek a mostani energetikai válság miatt. Nem látjuk, hogy meddig fog tartani ez a súlyos helyzet, és ezért nyújtunk segítő kezet egymásnak.  

Karl Nehammer úgy látja, az emberek tényleg félnek és elbizonytalanodtak, és konkrét intézkedések kellenek, hogy az emberek félelme csökkenjen. A félelemből csak rossz következtetést lehet levonni.

Az Origo teljes cikke ITT érhető el.

Origo/HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

További tagadás a dollárbaloldalon

További tagadás a dollárbaloldalon

Könnyebb lenne megítélni a helyzetet, hogyha világosabban és egyértelműen fogalmazna Márki-Zay Péter- kritizálta egykori kormányfő-jelöltjét a Jobbik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Baloldali üres ígéretek Miskolcon

Baloldali üres ígéretek Miskolcon

Kibújik a szög a zsákból, a baloldal üres ígéretekkel vezette meg az embereket -így fogadta a Fidesz miskolci szervezete a polgármester kijelentéseit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!