2024. 10. 27. Vasárnap Szabina napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:25

Belföld

Halottak napja: A temetőlátogatás egyfajta tiszteletadás

Halottak napja közeledtével egyre többen keresik fel a temetőket, hogy rendbe tegyék és virággal díszítsék elhunyt szeretteik sírjait. De, hogy milyen indíttatásból – kötelességtudatból, tiszteletből vagy csupán megszokásból tesszük ezt, arról dr. Domján Mihály pszichológust kérdezte a BAON.hu.

  • Halottak napja: A temetőlátogatás egyfajta tiszteletadás

Gyökerek nélkül nem tudunk élni. Ezért is fontos és nem csak külső formaság halottak napja alkalmából a temetőbe járás, a hálaadás, a köszönet az elhunyt családtagnak, akin keresztül az életet kaptuk – hangsúlyozta dr. Domján Mihály. A pszichológus hozzátette: az emlékezés módját azonban magunknak kell megteremteni. Sokféleképpen tudjuk megélni az élet és a halál egységét. Van, aki ilyenkor odahaza fényképeket vesz elő. Van, aki temetőbe jár. Van, aki olyan településeket, házakat keres fel, ahol szerettei éltek. Van, aki ilyenkor előveszi azokat a régi porcelánokat, amik az elhunyt szeretteire emlékeztetik. Néhányan pedig ilyenkor olyan ízeket, recepteket használnak, amelyek az elhunythoz kapcsolódnak – sorolta a szakember.

Az elhunyt szeretteink továbbélnek bennünk

Elmondta, a temetőlátogatás szokása neveltetésből is fakad. Sokan csupán ilyenkor, az évnek ezen a napján mennek ki a temetőbe, amivel nincs semmi probléma, hiszen az élőket kell választanunk nem a halottakat. Az elhunyt szeretteink továbbélnek bennünk. Egészséges folytatása az életnek, hogy továbbvisszük szüleink, nagyszüleink jó vagy akár rossz tulajdonságait.  

A temetőlátogatás egyfajta tiszteletadás az elhunyt szeretteinkkel szemben. Ilyenkor átgondoljuk, hogy milyen volt a kapcsolatunk az elhunyttal. Mit adtam, mint kaptam, mit vétettem, ő mit vétett. Ez a négy kérdés dolgozik bennünk akár tudatosan, akár tudattalanul. Ha nem volt jó az emberi kapcsolatunk, akkor nagyon nehéz a lezárás, a számvetés, a halál elfogadása – fűzte hozzá a pszichológus, aki szerint egyre több az olyan család, ahol a halottak napjával kapcsolatban semmilyen szokás nincs. Nem beszélgetnek erről a témáról, leértékelik ezt a tradíciót. Sokan egyáltalán nem mennek ki szeretteik sírjához. Van, aki úgy tesz mintha meg sem történt volna a halál. Ennek többek között az az oka, hogy azok a társadalmi erők, amelyek ezeket a szokásokat kellene, hogy támogassák, sokszínűbbé váltak és egyre kevésbé vannak irányító elveink.

Másfelől pedig azt látjuk, hogy vannak, akik presztízskérdést csinálnak a temetőbe járásból. Abból, hogy minél nagyobb legyen a koszorú és a gyertya.

Olyanok is vannak, akik elhunyt szeretteik hamvait otthon tartják. Ez is elfogadott ma már, de azt gondolom, hogy az élőket kell választanunk, nem pedig a halottakat. Tradicionális dolog, hogy a halottak a temetőben nyugszanak – húzta alá a szakember.

A teljes cikket a BAON.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mutatjuk, mit mondott a jogi szakértő a Lakatos Márk ügyről

Mutatjuk, mit mondott a jogi szakértő a Lakatos Márk ügyről

A Magyar Nemzet megkérdezett egy jogi szakértőt, milyen bűncselekmények gyanúját veti föl annak az egykori árvaházi fiúnak a megrázó beszámolója, akit állítása szerint 15 éves korában megrontott a hírhedt balliberális divattervező-celeb, Lakatos Márk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Menczer Tamás: a bevándorlásra kizárólag a magyar modell a jó válasz

Menczer Tamás: a bevándorlásra kizárólag a magyar modell a jó válasz

Afrika lakossága az óvatos(!) becslések szerint a következő 20 évben 750 millió fővel fog nőni, és eléri a 2,2 milliárdot! Mi, az Európai Unióban vagyunk szűk 500 millióan. Ha az afrikai tömegnek csak egy kis része elindul Európa felé, nekünk harangoztak – közölte a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója vasárnap Facebook-bejegyzésében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!