2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Belföld

Halász: Magyarországot ide sorolni hazugság

A francia elnök szerint távoznia kellene azoknak az országoknak a schengeni övezetből, amelyek nem szeretnék közösen megvédeni a közös európai határokat. A magyar kormány nem támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amely 10 ezer főre bővítené az európai határőrök számát, akik a tagállamok parancsnoksága alatt dolgoznának.

  • Halász: Magyarországot ide sorolni hazugság

A salzburgi csúcstalálkozó előtt még jó hangulatban üdvözölte egymást a francia elnök és a magyar miniszterelnök. A megbeszélés után kiderült, hogy az Európai Határőrség megerősítéséről teljesen másképpen gondolkodnak. A francia elnök szerint azok az országok, amelyek csak az előnyeit szeretnék élvezni az Európai Uniónak, és nem akarják a közös határokat közösen védeni, azok jobban tennék, ha elhagynák a a schengeni övezetet.

„Azok, akik generálják a politikai válságot, azok mondják, hogy Európa nem tud megoldást találni. Ezt egy bizonyos ponton úgy tudjuk megoldani, hogy azok az országok, akik nem akarják a Frontex fejlesztését, akiknek nem fontos a szolidaritás, távoznak a schengeni övezetből. Azok az országok, amelyek nem akarnak több Európát, nem nyúlhatnak a strukturális alapokhoz” – üzente Emmanuel Macron a magyar miniszterelnöknek

A magyar kormány szerint nem kell közös határvédelem. „Szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert. Semmi szükségünk arra, hogy ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák köztévének.

Az Európai Bizottság a jelenlegi 1300-ról 10 ezer főre növelné az európai határőrök számát. Az európai határőrök az egyes tagállamok parancsnoksága alatt dolgoznának. A schengeni határhoz érkező migránsoktól és menekültektől pedig ujjlenyomatot vennének, mert eddig nem volt közös nyilvántartási rendszer, így előfordulhatott az, hogy Görögországban nem regisztrálták rendesen a menekülteket, akik így később újra beléptek a schengeni övezetbe a magyar-szerb határnál.

Nem lehet elvitatni a szerepvállalást

A Fidesz szerint az Európai Parlamenti választási kampány része, hogy a schengeni rendszerből való kizárással fenyegetik Magyarországot. Halász János a Hír TV kérdésére azt mondta: a magyarok védik leginkább a schengeni határt, ezért nem lehet elvitatni a szerepvállalást a helyzet rendezésében.

„Ez egy képtelenség, azt állítani, hogy Magyarország ne vennék ki a schengeni határok védelméből a részét, mert leginkább mi védjük a schengeni határokat, az összes európai országot beleértve. Nálunk nem tudnak bejönni a migránsok ellenőrizetlenül, Magyarországot ide sorolni hazugság” – reagált Halász János.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!