2023. 02. 06. Hétfő Dorottya, Dóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Gyorshajtás, záróvonal? – az intelligens kamerát nem lehet átverni

Intelligens kamerákkal figyelik a szabálytalankodó autósokat a rendőrök. A készülékek nemcsak a sebességet mérik, hanem figyelik például a záróvonal-átlépéseket is. De a körözött vagy műszaki vizsga nélküli autókat is kiszűrik. Országszerte 160 ilyen kamerát tesztelnek, egy hónap múlva azonban már élesben működnek, utána a szabálytalankodókat büntetik is. A cél, hogy 2020-ra a felére csökkentsék a halálos közúti balesetek számát.

Az adatok mellet lehet látni, hogy a jármű éppen milyen távolságra van, folyamatosan változik, ahogy közeledik a jármű, jobb oldalon pedig a sebességet mutatja – összesen 160 mobil intelligens kamerát tesztel a rendőrség országszerte. Ez annyiban különbözik a hagyományos traffipaxoktól, hogy – a sebesség mérésén kívül –, figyeli a tilos jelzésen való áthaladást, a záróvonal átlépését, a kötelező haladási irány megszegését. De kiszűri azt az autót is, amelyik a busz- vagy leállósávban halad.

„Minden egyes elhaladó járműnél ellenőrzi a háttér-informatikai rendszer, hogy a járművet körözik-e, hogy a jármű műszaki érvényessége lejárt-e, van-e érvényes felelősségbiztosítás a járműre. És amennyiben bármelyik felmerül, akkor a közelben lévő rendőr számára jelzést küld. Ennek érdekében az év folyamán mintegy ezer darab, kézi információs eszközt fognak kapni a rendőrök, ez az információs eszköz kap jelzést, és ez alapján tud a rendőr intézkedni, adott esetben egy körözött jármű vagy egy műszaki érvényesség nélküli jármű vezetőjével szemben” – mondta Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.A rendszert egy hónapig tesztelik, márciusban pedig már élesben működik; akkor már a szabálytalankodókat büntetik is rendőrök.


Van olyan autós, aki azt reméli az új kameráktól, hogy kevesebb lesz a balesetveszélyes szituáció az utakon. „Havi 5-6 ezer kilométer alatt ez sűrűn előfordul, és ha én nem vigyázok, akkor sokszor ez rosszabbul is végződhetne” – mondta egy autós.

Mások szerint viszont csak újabb pénzbehajtás ez a rendszer. „Arról szól az egész, hogy minél gyorsabban meg lehessen valakit büntetni” – tette hozzá ez másik.

A készülékek darabja 5,7 millió forintba kerül. A rendőrség a kamerákkal az uniós előírásoknak szeretne megfelelni, amely előírja, hogy 2020-ra a halálos közúti balesetek számát a felére kell csökkenteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Több mint 8500-an érkeztek Ukrajnából vasárnap

Több mint 8500-an érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 4103-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4452-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Megfenyegette politikai ellenfeleit Gyurcsány Ferenc évindító beszédében

Megfenyegette politikai ellenfeleit Gyurcsány Ferenc évindító beszédében

Gyurcsány Ferenc szerint szégyelljék magukat a Fidesz szavazói és mindenki, aki támogatja a kormányt. Ezt a bukott miniszterelnök a DK 19. Tisztújító Kongresszusán jelentette ki. A pártelnök szerint Magyarország egyetlen reménye az árnyékkormány. Gyurcsány Ferenc évnyitó beszédében sok témát érintett, azonban az április 3-ai csúfos vereségről, és minden idők legnagyobb fideszes kétharmadáról egy szót sem ejtett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!