2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

György László: Kiemelten támogatja a kormány a kutatás, fejlesztés és innováció területén dolgozókat

Munkahelyük megvédése érdekében bértámogatásban részesülnek a kutatási, fejlesztési és innovációs (kfi-) szektor magasan képzett munkavállalói - nyilatkozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

  • György László: Kiemelten támogatja a kormány a kutatás, fejlesztés és innováció területén dolgozókat

György László kiemelte: a kormány célja a szektorban dolgozó több tízezer munkavállalói tartós foglalkoztatása, a munkabérek fenntartása és az elbocsátások elkerülése.

A kfi-szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához, a támogatást ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, magasan képzett szakemberek után kaphatják a vállalkozások. A támogatás kiterjed minden nem költségvetési szerv munkáltatóra, ahol kutatást, fejlesztést végeznek - hangsúlyozta az államtitkár.

Az ITM tájékoztatása szerint a program így minden ágazatot érint, hiszen minden gazdasági szektorban van kutatással is foglalkozó vállalkozás, ezért a teljes nemzetgazdaság számára biztosítják a támogatáshoz történő hozzáférést. A kormány 40 százalékos bértámogatást vállal a kfi-szektor munkavállalóinál három hónap időtartamra, melynek maximális mértékénél a szektorban mért bruttó átlagkeresetet, illetve az ahhoz kapcsolódó munkáltatói járulékokat kell figyelembe venni - írta.

György László közölte: a támogatás összege nem haladhatja meg a munkáltatói járulékokat is figyelembe véve a havi 318 920 forintot dolgozónként. Az így megítélt összeget a munkáltató kapja, a támogatás fejében garantálnia kell a vállalkozásnak a kérelem benyújtása előtti létszámának szinten tartását, illetve a munkavállaló legalább 3 hónapig történő tovább foglalkoztatását. A támogatás, illetve a tovább foglalkoztatás időtartama alatt a munkáltató a munkavállaló veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti munkabérét nem csökkentheti - tette hozzá.

A program forrását az újonnan létrehozott Gazdaságvédelmi Alap biztosítja, a kérelmet a munkáltató a székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei - vagy fővárosi - kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához nyújthatja be a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő egy hónapon belül - közölte az államtitkár.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!