2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Gyöngyöspata - embert próbáló a tanárok helyzete

Azért viszik el a gyerekeket a gyöngyöspatai iskolából mert a roma gyerekek akadályozzák őket a tanulásban - állítják híradónknak elküldött levelükben az intézmény pedagógusai. A szegregáció miatt megítélt kártérítést viszont több roma kevesli.

  • Gyöngyöspata - embert próbáló a tanárok helyzete

Elégedetlenek, keveslik a pénzt, és elutasítják az oktatást a gyöngyöspatai romák.

A bíróság szerint a település oktatási intézményében 62 roma diákot szegregáltak ezért a tankerületet és az önkormányzatot 100 millió forint kártérítésre kötelezte.

Az Informátor című műsorunknak a roma fiatal azt állította, hogy vele és társaival kiabáltak az iskolában és többször meg is verték őket.

A helyi tanárok ugyanakkor ezt nem így látják.

„Állandóan beszélnek, bekiabálnak, tiszteletlenül nyilvánulnak meg egymással és tanáraikkal szemben is.” – Így beszéltek a roma gyerekek iskolai viselkedéséről a tanárok. A pedagógusok nem mertek kameránk elé állni ezért levélben mondták el véleményüket. Mint írták: sok gyereket,azért visznek el más település iskolájába, mert cigány társaik akadályozták őket a tanulásban, de nem volt egyedi a bántalmazás sem.

A tanárok azt is írták: volt olyan eset, amikor az egyik gyermek édesapja részegen támadt az igazgatóra.

Áldatlan állapotok jöttek létre Gyöngyöspatán – erről már a miniszterelnök beszélt pénteken a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor szerint átfogó megoldásra van szükség.

Orbán Viktor elmondta: a kormány továbbra is kitart álláspontja mellett, miszerint oktatásban kárpótolnák azokat, akik – a bírósági ítélet szerint – erre jogosultak. A miniszterelnök hangsúlyozta: a tisztességesen dolgozó, a gyermekeiknek színvonalas oktatást igénylő magyar emberek oldalán áll a kormány.

Újabb dokumentumfilmet forgatott Bayer Zsolt

Bayer Zsolt 2011 után újabb dokumentumfilmet forgatott a gyöngyöspatai helyzetről. A Heves megyei kisváros kilenc év után újra a politika és a média érdeklődésének középpontjába került, miután a bíróság a szegregációs perben 100 milliós kártérítést ítélt meg több cigány tanulónak. A Hír TV műsorvezetőjének filmje azokra a nem roma szülőkre koncentrál, akik az állandósult iskolai erőszak miatt nem tudják a helyi iskolába járatni gyermekeiket.

 

Bayer Zsolt A másik Gyöngyöspata című filmje február 2-án 23:05-kor látható a Hír TV műsorán.

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!