2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Gyerekkorban kell megállítani az elhízást

Miskolcon is elindul a Gyermekek Egészsége Program. A kormány és a Magyar Dietetikusok Szövetségének közös kezdeményezése azért jött létre, hogy minél kevesebb elhízott gyerek legyen Magyarországon.

  • Gyerekkorban kell megállítani az elhízást

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a túlsúly ma már egy járványszerűen terjedő világméretű probléma. A programban dietetikusok óvodai foglalkozásokat valamint iskolai órákat tartanak, és a szülők figyelmét is felhívják az elhízás veszélyeire.

Egy 2014-es felmérés szerint minden negyedik 6 és 12 év közötti gyerek túlsúlyos Magyarországon. Dunaharasztiban dietetikusok dolgoztak ki egy programot, 3500 gyerek közül 3 év alatt, 5 százalékkal csökkentették a túlsúlyosak arányát. Idén Miskolcon is elindították a programot.

Ez a kezdeményezés egy olyan problémát próbál valahogy kezelni, vagy segíteni a probléma megoldásában, amely Magyarországon jó néhány éve komoly népegészségügyi gondot jelent. Az elhízás, illetve a túlsúly kérdése, ezt nyilván önök is tudják, nem csak nálunk, Magyarországon, egész Európában, de globálisan is egy rendkívül fenyegető komoly népegészségügyi probléma. Az Egészségügyi Világszervezet azt mondja, hogy ez egy járvány szerűen terjedő betegség– mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma, egészségügyért felelős államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, Bíró Krisztina. 

A Gyere Gyermekek Egészsége Program egy Franciaországban elindult kezdeményezés volt, mára már 29 országban működik a projekt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint a kezdeményezés sikere abban áll, hogy a 8 téma köré épülő rendszer nem csak a gyerekeket szólítja meg, hanem a velük foglalkozó pedagógusokat és a szülőket is.

A nyolc tematika pedig kifejezetten az egészséges táplálkozásról szól, minden olyan fontos információ, ami szükséges ahhoz, hogy valóban egy egészséges életmódra próbáljuk a gyerekeket, ha szabad ezt a szót használnom, nevelni. Akkor minden olyan jellegű fontos információt eljuttatunk a nyolc tematika keretén belül a gyerekekhez, amit úgy ítélünk meg szakmai szempontból, hogy lényeges és fontos lenne – mondta Kubányi Jolán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. A program keretében Miskolcon dietetikusok tartanak majd óvodai foglalkozásokat, az iskolában pedig tanórákat. Emellett több fórumon a szülőket is tájékoztatják az egészséges táplálkozásról és a mozgás jelentőségéről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!