2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Gulyás Gergely: A miniszterelnök évértékelő beszédében ismerteti a családvédelmi akciótervet

Hír TV

2019. február 8., péntek 10:59, frissítve: péntek 13:37

A 2010 óta elért gazdasági teljesítmény teszi lehetővé, hogy a költségvetés a családtámogatások területén egyre nagyobb feladatot vállaljon, és egyre több adórendszerbeli kedvezményt kapjanak azok, akik dolgoznak és gyermeket is nevelnek - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus közölte: Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében ismerteti a családvédelmi akciótervet, amelynek „van előzménye, és ha lesz rá lehetőség, folytatása következik”. Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy az intézkedések tovább javítják a gyermekvállalási kedvet és a demográfiai helyzetet.

Döntés született

A kormány úgy döntött, kiváltja a Budapesti Corvinus Egyetem ppp-programos épületét - közölte Gulyás Gergely pénteken sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, ez 24 milliárd forintba kerül. Hozzátette: a kormány összeállítást kért arról, hogy a ppp-konstrukcióban létrejött beruházások milyen kötelezettségeket hárítanak a kabinetre a mai napig. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Magyar Bálint volt oktatási miniszternek ez a módszere rendkívül drága volt, és a minisztersége után egy évtizeddel is „kénytelenek vagyunk az árát megfizetni”.

Fontos feltétel

A migráció megállításának fontos feltétele, ráadásul morális elvárás is, hogy azon országok támogatása, amelyek közreműködhetnek a migráció okainak felszámolásában, illetve a bevándorlás megállításban, azokat segíteni kell. Ezért 50 milliós nagyságrendű támogatást biztosít a magyar kormány a V4-ekkel együtt Marokkó számára – ismételte meg Gulyás Gergely a csütörtöki pozsonyi V4-es csúcsot követő sajtótájékoztatón elhangzott bejelentést.

A kancelláriaminiszter jelezte: ezenkívül több más fontos téma is napirendre került. Az látszik, hogy a jelenlegi Európai Parlament és Európai Bizottság az Európa előtt álló egyébként jelentős problémák megoldásában közreműködni nem tud. Eddig is inkább szaporította ezeket. A legtöbb, amit tehet, hogy kivárja az EP-választásokat és azokat a személyi változásokat az EU-s intézményekben, amelyekre sor kerül a májusi választ követően - magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
A választók demokratikus döntése alapján új Európai Parlament és új Európai Bizottság jön létre, amelynek új elnöke lesz, hasonlóan az Európai Tanácshoz – közölte a tárcavezető.

Gulyás Gergely a következő időszak legfontosabb feladatának nevezte a 7 éves uniós költségvetés elfogadását. Erről is egyeztettek a V4-országok kormányfői és Angela Merkel német kancellár - tette hozzá. Két irány látszik ezzel kapcsolatban. Az egyik szerint, ha mindenki ugyanannyit fizet be mint korábban, a költségvetés főösszege csökkenni fog, hiszen a britek elhagyják az EU-t. Ebben az esetben mindenki számára elfogadható lesz az, hogy az agrár és kohéziós támogatások olyan arányban csökkenjenek, mint amilyen arányban a britek befizetései hiányozni fognak. Ez 8-15 százalék csökkenést jelent a számítások szerint.

A másik lehetőség, amelyre Magyarország készen áll, hogy valamennyi tagállam növeli a befizetéseket. Ebben az esetben az elosztható összeg, a korábbi támogatás mértéke nem lesz kisebb a korábbinál - jelezte.

Személyre szabottság

Személyre szabott jogalkotás eredménynek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke „úgy játssza el az európai uniós főtisztviselő szerepét”, hogy a bevándorláspárti szocialista lista vezetője. 

Gulyás Gergely pénteki budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott arra is: Timmermans mintegy 44 millió forintnak megfelelő javadalmazás mellett tudja a bevándorláspárti listát népszerűsíteni. Ez eddig megengedhetetlen volt az Európai Unióban - mutatott rá. 

Mindezt kettős mércének nevezte, mert, ahogy elmondta, ha valaki a magyar európai parlamenti delegáció titkárságát vezeti és a Fidesz listájának 45. helyén szerepel, fel kell függesztenie munkáját és nem kap fizetést. Timmermans ugyanakkor a „jogállamiságnak nevezett eljárásokban, amelyek valójában boszorkányüldözések”, aktív szerepet vállal.

Hozzátette: a bizottsági alelnök szerinte egy „házasságkötésre” érkezik Budapestre, a „magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti” összefogást kívánja hitelesíteni.

(echotv/mti)

Tekintsék meg a Kormányinfót: