2019. augusztus 25.,
vasárnap, Lajos, Patrícia napja

Kovács Zoltán: A józan ész Nyugat-Európában is kezd teret nyerni

Hír TV

2019. február 7., csütörtök 19:45, frissítve: csütörtök 20:53

A V4-ek szokásos találkozójának állandó programpontjai, a regionális, közös európai és gazdasági kérdések mellett egy nagyon fontos vendéget, Angela Merkelt is vendégül látták a résztvevők, így a Németországhoz kapcsolódó kérdések is napirendre kerültek. Pellegrini szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy közös migrációs programot készítenek Marokkóval, Németországgal és a V4-ekkel. Kovács Zoltán államtitkár válaszolt Földi-Kovács Andrea kérdéseire.

„A V4-ek az Európai Unió Afrikai Alapjához tevőlegesen járultak hozzá csaknem 40 millió euróval. Következetesen mondjuk, hogy a migrációból eredő problémákat nem Európában kell megoldani, hanem ott, ahol azok létrejöttek” – mondta Kovács Zoltán. Ennek alapját képezi az általános afrikai csomag, ezen belül egy olyan frontország, mint Marokkó segítése, ahol a németek is jelen vannak. A segítség nem olvad szét nagy nemzetközi szervezetek hasonló programjaiban - nyilatkozta az államtitkár. A legfontosabb szempont a hatékonyság, emelte ki.

„Berlin és a V4-ek migrációs politikában történő közeledés lassú, sok vitával értünk el idáig” – mutatott rá Kovács Zoltán. Az államtitkár úgy véli, hogy a józan ész Nyugat-Európában is kezd teret nyerni, miután több nemzetközi szervezet, köztük a NATO is felhívta a figyelmet a migrációból eredő biztonsági és egyéb kockázatokra. A nagy közös döntésekre ugyan várni kell az EU-választásokig, de nemzetállami keretek között rengeteg vitás kérdés rendezhető, és hatékony programok indíthatóak.