2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Gulyás Gergely: A miniszterelnök évértékelő beszédében ismerteti a családvédelmi akciótervet

  • Gulyás Gergely: A miniszterelnök évértékelő beszédében ismerteti a családvédelmi akciótervet

A 2010 óta elért gazdasági teljesítmény teszi lehetővé, hogy a költségvetés a családtámogatások területén egyre nagyobb feladatot vállaljon, és egyre több adórendszerbeli kedvezményt kapjanak azok, akik dolgoznak és gyermeket is nevelnek - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus közölte: Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében ismerteti a családvédelmi akciótervet, amelynek „van előzménye, és ha lesz rá lehetőség, folytatása következik”. Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy az intézkedések tovább javítják a gyermekvállalási kedvet és a demográfiai helyzetet.

Döntés született

A kormány úgy döntött, kiváltja a Budapesti Corvinus Egyetem ppp-programos épületét - közölte Gulyás Gergely pénteken sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, ez 24 milliárd forintba kerül. Hozzátette: a kormány összeállítást kért arról, hogy a ppp-konstrukcióban létrejött beruházások milyen kötelezettségeket hárítanak a kabinetre a mai napig. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Magyar Bálint volt oktatási miniszternek ez a módszere rendkívül drága volt, és a minisztersége után egy évtizeddel is „kénytelenek vagyunk az árát megfizetni”.

Fontos feltétel

A migráció megállításának fontos feltétele, ráadásul morális elvárás is, hogy azon országok támogatása, amelyek közreműködhetnek a migráció okainak felszámolásában, illetve a bevándorlás megállításban, azokat segíteni kell. Ezért 50 milliós nagyságrendű támogatást biztosít a magyar kormány a V4-ekkel együtt Marokkó számára – ismételte meg Gulyás Gergely a csütörtöki pozsonyi V4-es csúcsot követő sajtótájékoztatón elhangzott bejelentést.

A kancelláriaminiszter jelezte: ezenkívül több más fontos téma is napirendre került. Az látszik, hogy a jelenlegi Európai Parlament és Európai Bizottság az Európa előtt álló egyébként jelentős problémák megoldásában közreműködni nem tud. Eddig is inkább szaporította ezeket. A legtöbb, amit tehet, hogy kivárja az EP-választásokat és azokat a személyi változásokat az EU-s intézményekben, amelyekre sor kerül a májusi választ követően - magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
A választók demokratikus döntése alapján új Európai Parlament és új Európai Bizottság jön létre, amelynek új elnöke lesz, hasonlóan az Európai Tanácshoz – közölte a tárcavezető.

Gulyás Gergely a következő időszak legfontosabb feladatának nevezte a 7 éves uniós költségvetés elfogadását. Erről is egyeztettek a V4-országok kormányfői és Angela Merkel német kancellár - tette hozzá. Két irány látszik ezzel kapcsolatban. Az egyik szerint, ha mindenki ugyanannyit fizet be mint korábban, a költségvetés főösszege csökkenni fog, hiszen a britek elhagyják az EU-t. Ebben az esetben mindenki számára elfogadható lesz az, hogy az agrár és kohéziós támogatások olyan arányban csökkenjenek, mint amilyen arányban a britek befizetései hiányozni fognak. Ez 8-15 százalék csökkenést jelent a számítások szerint.

A másik lehetőség, amelyre Magyarország készen áll, hogy valamennyi tagállam növeli a befizetéseket. Ebben az esetben az elosztható összeg, a korábbi támogatás mértéke nem lesz kisebb a korábbinál - jelezte.

Személyre szabottság

Személyre szabott jogalkotás eredménynek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke „úgy játssza el az európai uniós főtisztviselő szerepét”, hogy a bevándorláspárti szocialista lista vezetője. 

Gulyás Gergely pénteki budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott arra is: Timmermans mintegy 44 millió forintnak megfelelő javadalmazás mellett tudja a bevándorláspárti listát népszerűsíteni. Ez eddig megengedhetetlen volt az Európai Unióban - mutatott rá. 

Mindezt kettős mércének nevezte, mert, ahogy elmondta, ha valaki a magyar európai parlamenti delegáció titkárságát vezeti és a Fidesz listájának 45. helyén szerepel, fel kell függesztenie munkáját és nem kap fizetést. Timmermans ugyanakkor a „jogállamiságnak nevezett eljárásokban, amelyek valójában boszorkányüldözések”, aktív szerepet vállal.

Hozzátette: a bizottsági alelnök szerinte egy „házasságkötésre” érkezik Budapestre, a „magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti” összefogást kívánja hitelesíteni.

(echotv/mti)

Tekintsék meg a Kormányinfót:

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!