2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Grüner György: Jöjjenek haza a kutatók, mert van mit csinálni

Hír TV

2019. február 20., szerda 20:52, frissítve: szerda 22:02

Az innováció nem pártállás kérdése – ezt mondta Grüner György az MTA átalakításáról a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A fizikus arról is beszélt, hogy kapott bírálatokat, amiért támogatja az akadémia reformját. Hozzátette: a kutatóknak haza kellene jönniük, mert bőven van mit csinálni.

Kettészakadt a tudományos társadalom. Vannak akik ellenzik az MTA átalakítását, vannak, akik támogatják. Grüner György az utóbbi táborba tartozik. Mint tanácsadó a reformra tett javaslatot Palkovics László, innovációs és technológiai miniszternek, amiért sokan bírálták.

„Furcsa, hogy az ezzel kapcsolatos megnyilvánulások, mindenféle előítélettel vannak összekapcsolva. Ez nem pártállás kérdése, objektíven kellene megítélni, hogy mi a teendő, azt pedig valamilyen módon megvalósítani. Furcsa helyzet, hogy az MTA megkér külföldön lévő kutatókat, hogy támogassák az akadémiát. Ez egy lehetetlen állapot, erre csak azt tudom mondani, hogy jöjjenek haza, segítsenek, mert sok mindent kell csinálni” – fejtette ki.

A kutató szerint Magyarországon nem történt meg az a váltás, ami máshol már lezajlott. A professzor azt mondta, hogy Magyarországon is meg kell teremteni a gazdaság tényleges mozgató ökoszisztémáját.

„Középszerű kutatásokat ne csináljunk, annak nincs jogosultsága. Csak kiváló kutatásokat lehet csinálni, hogyha felfedező kutatásról van szó. Ugyanakkor viszont az is igaz, hogy vannak olyan témák, energia, víz, egészségügy, ami egy országnak fontos. És ha az ország fizeti a kutatást, akkor legyen figyelembe véve az, hogy figyeljünk ezekre a nagy kérdésekre. És utána vannak nagy technológiai trendek, mesterséges intelligencia és így tovább, és arra is figyelni kell” – tette hozzá.

Tekintse meg a teljes interjút: