2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Grüner György: Jöjjenek haza a kutatók, mert van mit csinálni

Az innováció nem pártállás kérdése – ezt mondta Grüner György az MTA átalakításáról a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A fizikus arról is beszélt, hogy kapott bírálatokat, amiért támogatja az akadémia reformját. Hozzátette: a kutatóknak haza kellene jönniük, mert bőven van mit csinálni.

  • Grüner György: Jöjjenek haza a kutatók, mert van mit csinálni

Kettészakadt a tudományos társadalom. Vannak akik ellenzik az MTA átalakítását, vannak, akik támogatják. Grüner György az utóbbi táborba tartozik. Mint tanácsadó a reformra tett javaslatot Palkovics László, innovációs és technológiai miniszternek, amiért sokan bírálták.

„Furcsa, hogy az ezzel kapcsolatos megnyilvánulások, mindenféle előítélettel vannak összekapcsolva. Ez nem pártállás kérdése, objektíven kellene megítélni, hogy mi a teendő, azt pedig valamilyen módon megvalósítani. Furcsa helyzet, hogy az MTA megkér külföldön lévő kutatókat, hogy támogassák az akadémiát. Ez egy lehetetlen állapot, erre csak azt tudom mondani, hogy jöjjenek haza, segítsenek, mert sok mindent kell csinálni” – fejtette ki.

A kutató szerint Magyarországon nem történt meg az a váltás, ami máshol már lezajlott. A professzor azt mondta, hogy Magyarországon is meg kell teremteni a gazdaság tényleges mozgató ökoszisztémáját.

„Középszerű kutatásokat ne csináljunk, annak nincs jogosultsága. Csak kiváló kutatásokat lehet csinálni, hogyha felfedező kutatásról van szó. Ugyanakkor viszont az is igaz, hogy vannak olyan témák, energia, víz, egészségügy, ami egy országnak fontos. És ha az ország fizeti a kutatást, akkor legyen figyelembe véve az, hogy figyeljünk ezekre a nagy kérdésekre. És utána vannak nagy technológiai trendek, mesterséges intelligencia és így tovább, és arra is figyelni kell” – tette hozzá.

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!