2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Gombaszezon

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása kedvezett az erdei gombáknak. Sok laikus gyűjt ilyenkor a növényből. Szakemberek azt javasolják, fogyasztás előtt mindenképpen vizsgáltassák be őket. Az árakat a kínálat határozza meg, az egyik legkedveltebb fajtát, a vargánya kilóját most 1000 forint körüli áron lehet megvenni.

  • Gombaszezon

Ezekben a napokban bőséges az erdei gomba választék a Pécsi Vásárcsarnokban. Esős idő jót tett hozamnak. A vásárlók nagy része tudja, milyen fajtát keres.

Müller József azt mondta: üzemi fogatos voltam, és ott szedtem a gombát az erdőben magamnak. Ősszel, októberben az őszi vargánya. Az fekete vargánya volt, olyan kemény, mint a kő.

Az eladók nagy része évtizedek óta gombászik.

A szedés hát olyan jó fél nap, ha hárman vagyunk. Ha egyedül vagyok, akkor nem, akkor egy nap kell. Főleg ha nincs nagyon. Ha van, akkor meg lehet szedni egy fél nap alatt, mondta egy árus.

Az árusoknak a vizsgálat pénzbe kerül, a lakossági ingyenes. A szakértők azt javasolják, fogyasztás előtt mindenképpen nézessék meg hozzáértővel az összegyűjtött gombát. Őzlábból például hét fajta ismert, de közülük csak kettő ehető

ORBÁN IMRE gombaszakértő Pécsi Vagyonhasznosító ZRT

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. gombaszakértője, Orbán Imre elmondta: aki teljesen amatőrként kezdi, az inkább a csöves termőrétegű gombákkal próbálkozzon. Tehát a vargánya félékkel, a tinoru félékkel, mart ott nagyon kevés a mérgező. Tehát ott nehezebb mellényúlni.

Az árakat a kínálat határozza meg. Most vargányából van sok, kilónként 1000 forint körül lehet megvenni, míg a rókagomba ára 4000-5000 forint között van.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!