2020. augusztus 7.,
péntek, Ibolya napja

Gombaszezon

2019. június 13., csütörtök 12:59

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása kedvezett az erdei gombáknak. Sok laikus gyűjt ilyenkor a növényből. Szakemberek azt javasolják, fogyasztás előtt mindenképpen vizsgáltassák be őket. Az árakat a kínálat határozza meg, az egyik legkedveltebb fajtát, a vargánya kilóját most 1000 forint körüli áron lehet megvenni.

Ezekben a napokban bőséges az erdei gomba választék a Pécsi Vásárcsarnokban. Esős idő jót tett hozamnak. A vásárlók nagy része tudja, milyen fajtát keres.

Müller József azt mondta: üzemi fogatos voltam, és ott szedtem a gombát az erdőben magamnak. Ősszel, októberben az őszi vargánya. Az fekete vargánya volt, olyan kemény, mint a kő.

Az eladók nagy része évtizedek óta gombászik.

A szedés hát olyan jó fél nap, ha hárman vagyunk. Ha egyedül vagyok, akkor nem, akkor egy nap kell. Főleg ha nincs nagyon. Ha van, akkor meg lehet szedni egy fél nap alatt, mondta egy árus.

Az árusoknak a vizsgálat pénzbe kerül, a lakossági ingyenes. A szakértők azt javasolják, fogyasztás előtt mindenképpen nézessék meg hozzáértővel az összegyűjtött gombát. Őzlábból például hét fajta ismert, de közülük csak kettő ehető

ORBÁN IMRE gombaszakértő Pécsi Vagyonhasznosító ZRT

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. gombaszakértője, Orbán Imre elmondta: aki teljesen amatőrként kezdi, az inkább a csöves termőrétegű gombákkal próbálkozzon. Tehát a vargánya félékkel, a tinoru félékkel, mart ott nagyon kevés a mérgező. Tehát ott nehezebb mellényúlni.

Az árakat a kínálat határozza meg. Most vargányából van sok, kilónként 1000 forint körül lehet megvenni, míg a rókagomba ára 4000-5000 forint között van.

HírTV