2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Gazdaságfejlesztési célt is szolgál a hídépítés

Két Ipoly-híd is épül Nógrád megyében. A szlovák-magyar együttműködés eredményeként Drégelypalánk és Ipolyhídvég valamint Őrhalom és Ipolyvarbó településeket köti majd össze új híd. A beruházáshoz több gazdaságfejlesztési program is kapcsolódik.

  • Gazdaságfejlesztési célt is szolgál a hídépítés

Nógrád megye legforgalmasabb Ipoly-hídja, Balassagyarmat és Szlovákgyarmat között húzódik, Pősténypuszta és Rárós mellett itt lehet átkelni csak autóval Szlovákiába. A világháborúk előtt szinte minden folyó menti településnek volt egy hídja, több, mint negyven ívelt át az Ipolyon, ma már azonban nem sok maradt. Hamarosan viszont két új híd épül, az egyik Ipolyvarbó és Őrhalom, a másik Drégelypalánk és Ipolyhídvég között. A beruházáson túl a térség gazdaságfejlesztésére is lesz lehetőség.

„Amikor határhidat építünk, akkor vizsgálni kell mind a két térségnek azt a fejlesztőhatást, amit majd ez a határhíd meghoz. Mi a pályázaton belül elsősorban az építőiparra koncentráltunk, ahol mindkét területen, mind Szlovákia, mind Magyarország területén egy-egy építőipari vállalkozás-fejlesztésére kerül sor. Viszont maga a híd megépülte ettől sokkal szélesebb körben hoz majd fejlesztőhatást” – mondta Lőrincz Mária, a Középső Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

Lerövidül az utazási idő és hamarabb elérhetők a nagyvárosi szolgáltatások Balassagyarmaton, a Szlovákiából járó dolgozóknak sem kell kerülni. Budapest is közelebb lesz, nem beszélve a kulturális és családi kötődésekről, valamint a felvidéki magyarság erősítéséről.

„Az ipolyvarbói magyar tanítási nyelvű alapiskola, amely a régióban, 30 km-es körzetben egyedülálló, a mi községünkben működik, teljes szervezettséggel. Reméljük, hogy ezen híd létrejöttével gyarapíthatjuk diákjaink számát, és talán gazdaságilag is hozzá tud járulni az iskolánk fenntartásához” – mondta Faggyas Marcell, Ipolyvarbó polgármestere.

Drégelypalánk és Ipolyhídvég között is hasonló módon épül meg a híd 2020-ig.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!