2020. szeptember 26.,
szombat, Jusztina napja

Fűrész Tünde: Előremutató, hogy az MNB fontosnak tartja a családok ügyét

Hír TV

2019. március 5., kedd 08:17, frissítve: kedd 10:44

A jegybank versenyképességi javaslata kedvezően hat majd a családokra. Az egészségügyi rendszer fejlesztésével és az adóváltozásokkal a nagycsaládosok járhatnak a legjobban. Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: az MNB által benyújtott versenyképességi program 330 pontjából 46 kifejezetten a családbarát program eleme.

Nagyon előremutató dolog, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és ennek következtében a bankszektor, illetve a gazdasági élet szereplői is ennyire fontosnak tartják a családok ügyét és igyekeznek olyan javaslatokat kidolgozni, valamint benyújtani a kormány felé, melyek a családok mindennapjait könnyítik meg, emelte ki a Kopp Mária Intézet elnöke.

Fűrész Tünde hozzátette, a szülés és a várandósság körülményei a gyermekvállalás szempontjából meghatározó tényezők. „Ha jó a szülésélmény, akkor később szívesebben vállalnak második, harmadik vagy akár több gyermeket” – fogalmazott.

Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy az egészségügyi ellátás is családbarát módon működjön, emelt ki, hozzátéve: nem véletlen, hogy a kormány már korábban meghirdette a Családbarát Szülészetek Pályázati Programot.

„Számos olyan intézkedés van, mely elősegíti azt, hogy a családügyhöz és a gyermekvállaláshoz kapcsolódó egészségügyi ellátás minél inkább családbarát legyen” – jegyezte meg.

Fűrész Tünde kifejtette: az MNB-nek több javaslata van a családalapítás anyagi kérdésére is. Az adórendszer, a gyermekek napközbeni ellátása és a munkaerőpiac kapcsán is számos olyan javaslatot tettek le, melyek összhangban vannak a kormányzati elképzelésekkel.

„Például a családbarát munkaerőpiac egy olyan lehetőség, mely hozzájárul ahhoz, hogy a családi teendőket és a munkavállalást könnyebben össze tudják egyeztetni az édesanyák, édesapák” – hívta fel a figyelmet.

(Forrás: ECHO TV)