2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Belföld

Furcsa pr-tanácsok kémelhárítóknak a Political Capital jóvoltából

A Political Capital furcsa tanácsokat osztogat. Azt javasolják, hogy a titkosügynökök az aluljárókban osztogassanak nemzetbiztonsági elemzéseket.

  • Furcsa pr-tanácsok kémelhárítóknak a Political Capital jóvoltából

A Political Capital cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok jórészt olyan pr, marketing és kommunikációs tanácsokkal bombázták a Nemzetbiztonsági Hivatalt, ami egy átlagos cégnél akár működhetett volna is, ám egy titkosszolgálat esetében nevetségesen hangzanak.
A PC szerint le kellett volna cserélni a szervezet logóját, a turulmadarat azonban meg akarták tartani, ugyanis attól féltek, hogy a turul eltüntetésével kivívják a jobboldal haragját.

A Political Capital azt tanácsolta, hogy az NBH-nak legyen szóvivője, csakhogy titkosszolgálati forrásaink szerint egy ilyen személy gyakorlatilag semmilyen konkrétumot sem árulhatott volna el a hivatalban folyó munka részleteiről – vagyis értelmetlen lett volna ez a munkakör.

A Political Capital adott olyan tanácsot is, amely akár megfontolható lett volna: ilyen például egy imázsfilm készítése az NBH-ról, amely a nagy nyilvánosságnak szólt volna. Az alkotás azonban sosem sosem készült el.

Felmerül a kérdés, hogy miért kellett javítani az NBH arculatán? A hivatalt ekkoriban számos botrány rázta meg, amelyek a politika mocsarába húzták le az alkotmányos rend védelméért felelős szervezetet.

A Political Capital-tanulmányoknak – amelyeket a cég 2006 és 2009 között készített a kémelhárításért felelős Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) számára – az egyik legérdekesebb elemei a szervezetnek adott kommunikációs, pr és arculati tanácsok. Ezek egy része már nagyobb figyelmet kapott a sajtóban, egy részük nem került említésre.

Az arculati tanácsok a Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián érdekeltségébe tartozó Privy Council Kft.-től érkeztek. A cég napjainkban Splendidea Communications Kft. néven fut, egyik legfontosabb projektjük jelenleg a Nyugati Pályán névre hallgató közösségi oldalak működtetése. A felületeken az USA külügyminisztériumának propagandáját terjesztik az amerikai adófizetők pénzén, 2023 tavaszán például háborúpárti plakátkampányt is indítottak Magyarországon. A Splendidea külön érdekessége, hogy a Gyurcsány-kormányok alatt a Somogyi és Szabados által az NBH-nak legyártott tanulmányokban a Political Capital és a Privy Council (a mostani Splendidea) elemzői még a jobboldal és a szélsőjobboldal oroszellenessége miatt aggódtak. Ma már ők maguk gyártanak ilyen tartalmakat pénzért. 

A legfontosabb: a logó

2009. április 19-i dátumot visel az a diasor, amelyben a szakemberek részletesen levezetik, hogy az NBH-nak miért van szüksége imázsváltásra, és ehhez mit kell tenniük. A projekt egyik első nagy lépése a logó lecserélése lett volna, amely a PC szerint eltávolítaná a szolgálatot a „katonai erőszakszervezetektől”. 

Ehhez a turult és a Gyurcsány-korszakban üldözött Árpád-sávokat is el kellett volna távolítani a logóból, amelyhez új színvilágot és új szlogent is terveztek Somogyi Zoltánék. 

A '90-es és 2000-es években a hazai marketing- és pr szakma Szent Grálja volt a logó, ami természetesen fontos lehet számos szempontból, ám egy áru vagy szolgáltatás silány voltát aligha tudja palástolni. Az szinte bizonyos, hogy egy egyedi, felismerhető logóra szüksége van egy üzleti vállalkozásnak, de kérdéses, hogy ez az állami szolgáltatások esetén is így lenne-e. Vajon többen járnának Kormányablakba, ha szebb lenne a logó? A kérdés költői.

„A Nemzetbiztonsági Hivatal színvilágának az alábbi feltételeknek kell megfelelnie: nyugalmat, erőt, letisztultságot, semlegességet kell sugároznia” – írták Somogyi Zoltánék nagy tudású szakértői. Ennek megfelelően állították össze az általuk javasolt logókat, egy turulosat és egy turul nélkülit, bár valószínűleg joggal tartottak attól, hogy ha kikerül az NBH totemállata a logóból, abból botrány lehet. 

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják IDE kattintva.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!