2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Folyamatosan nő az öntözött területek nagysága

Hamarosan megkezdi a működését a Nemzeti Öntözési Központ - jelentette be az agrárminiszter Mezőhegyesen egy szakmai fórumon. Nagy István elmondta: a kormány évente 17 milliárd forintot biztosít az öntözőrendszerek fejlesztésére, ennek köszönhetően 2 év alatt 100 ezer hektárral nőhet az öntözött területek nagysága.

  • Folyamatosan nő az öntözött területek nagysága

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt pontosan azt a példát mutatja meg az agráriumnak, hogy hogyan lehet a hagyományokra építve a mezőgazdaságot a 21. századba vezetni, kezdte beszédét az agrárminiszter. Nagy István hozzátette az ismét állami kézbe került cég magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen.

Az a hagyomány és tradíció, amire a mezőhegyesi gazdaság épül, és az a megújuló képesség, amin most átmegy és az a fejlődés amin most átmegy pontosan azt mutatja nekünk, hogy a magyar agráriumnak hogyan kell átmenni a 21.században– nyilatkozta Nagy István. Az agrárminiszter elmondta a kormány az elkövetkező 10 évben, 170 milliárd forintot szán öntözésfejlesztésre, emellett az öntözni akaró gazdálkodók adminisztrációs terheit is csökkenti.

Olyan lehetőség van és ezért mondtam azt, hogy korszakváltásban vagyunk a vízügyi gazdálkodás terén, mert e két intézkedéssel egyszerűen lehetővé tesszük, hogy valóban 2 év alatt mintegy 100 ezer hektárral tudjuk növelni az öntözött területek nagyságát, a ciklus végére el tudjuk érni 200 ezer hektáros öntözési területet. Ez szerintem egy nagyon szép vállalás, és nagyon szép kihívás, tartozunk ennyivel a magyar mezőgazdaság számára a versenyképesség érdekében– tette hozzá Nagy István. Az agrárminiszter mellett Jakab István, a MAGOSZ elnöke szerint is fontos, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő földek kérdésére is megoldás szülessen.

A rendszerváltás óta adósok vagyunk és ugye az elkövetkező időszakban az osztatlan közös földeknek a rendezése, ez nyilván a prioritási sorban elől áll, mert a versenyképesen művelhető birtoktestek kialakítása nélkül nem leszünk képesek arra, hogy a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzuk. Ez alap, ezt alapnak kell tekintsük. Ha ez így van, ez pedig a meggyőződésünk, hogy igaz, akkor gyakorlatilag ezen a területen komolyabb lépések lesznek– mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

Az agrárfórumon szó volt még arról, hogy 2019-ben 620 milliárd forint megítélt beruházási támogatás szolgálja az ágazat fejlődését majd. A kormány új kamattámogatott hitelprogramot is akar indítani, amivel fejlesztésre ösztönöznék a gazdákat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!