2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Belföld

Fokozott készültség Debrecenben

Hajdú-Bihar Megyében már felkészültek a hétvégén várható 30 centiméteres hóra. A helyi védelmi bizottság tervet készített, hogy minél kevesebb fennakadást okozzon a hajdú-bihariaknak a szokatlan mennyiségű, és várhatóan erős széllel és rendkívüli hideggel párosuló havazás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán adott ki elsőfokú, sárga figyelmeztető jelzést Hajdú-Bihar megyére, mert a hőmérséklet mínusz 15 fokra süllyedt. Az erős szél mellett péntektől pedig akár 30 centiméter hó is eshet a szakemberek szerint. Erre az esetre vette számba a legfontosabb teendőket a helyi védelmi bizottság.

Fauszt Zoltán, Debrecen aljegyzője elmondta: felkérték a közműszolgáltatókat, hogy a hét végén és a jövő hét eleji nagy hideg idejére tartsanak fokozott készenlétet az esetleges üzemzavarok elhárítása érdekében. Hozzátette: a szociális szolgálatot, illetve a családsegítőket arra kérik, hogy az általuk ismert nehéz sorsú, szegény sorban élő embereket keressék fel.

A debreceni utak takarításáért felelős cég telephelyén 24 órás ügyeletet tartanak. 45 munkagép és 66 fő – az önkormányzat értesítése után – egy órán belül megkezdheti a munkát. – 30 centis hónál már nem elég a só és homok keverékének szórása, ebben az esetben már tolni is kell a havat, ami 6 centiméter fölött történik meg – tájékoztatott Juhász Judit, az AKSD Kft. PR-vezetője. Elmondta: gépjárműveik fel vannak szerelve a hótolásra és a szórásra is. Egy időben mind a kettőt tudják végezni.

A kemény mínuszok ellenére az országutak még jól járhatóak az egész megyében. Havazás esetén a több mint 1500 kilométernyi úthálózatot a Magyar Közút síkosságmentesíti. Klenóczki Károly, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának vezetője elmondta: jelenleg 24 órás ügyeleti szolgálatot látnak el. 39 saját géppel rendelkeznek, illetve van 9 darab bérelt gépük.

Ezenkívül további 31 munkagépet tudnak bérelni, ha szükséges. A havat a főutakon is 5-10 centiméter esetén tolják el. A központi telephelyen csaknem 7 ezer tonna sót tároltak be. Mínusz 8 fok alatt azonban a só már nem olvaszt, ezért ilyenkor homokot és zúzalékot használnak.

Orbán Viktor szerint nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg idő miatt, ugyanakkor nincsenek veszélyben a magyarországi földgázszállítások. A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget – közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!