2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Figyelmeztetés a parlagfű miatt

Virágzik a parlagfű, az Országos Környezetegészségügyi Intézet ezért már figyelmeztetést adott ki az ország északkeleti részére és a Kiskunság északi felére. Az ország jelentős részén azonban még alacsony a parlagfű pollenkoncentrációja. Az előrejelzés alapján virágzásának csúcsa augusztus utolsó két hetében várható.

A kedvező időjárás miatt Kecskemét térségében már virágzik a parlagfű. Miskolc és Nyíregyháza térségében is a pollenkoncentráció emelkedését mérték a szakemberek, emiatt az ország nagy területére citromsárga figyelmeztetést adott ki az ÁNTSZ. „A citromsárga riasztás azt jelenti, hogy közepes a pollenkoncentráció, tehát már az érzékeny emberek kellemetlen orr- és szemtüneteket tapasztalhatnak magukon, de még nem mindenkinél. Azt tudjuk, hogy amikor már átlépi a bűvös 30 pollen/köbméter napi pollenkoncentrációt, akkor az már sajnos mindenkinél tüneteket okoz” – mondta Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa.

Pécsett április óta kaszálják a közterületeket. A parlagfű virágzása Baranyában csak most kezdődik, de már több bejelentés érkezett a közterületek gyommentesítését végző céghez. A csapadékos nyár miatt a gyomok gyorsabban nőnek, ezért a szokásosnál gyakrabban kaszálnak a város közterületein. „2,4 millió négyzetméternyi közterület kaszálását immáron ötödik alkalommal végezzük el, ez várhatóan szeptemberre fejeződik be. Abban az esetben, hogyha bejelentés vagy személyes tapasztalataink alapján azt látjuk, hogy valahol parlagfű nő, azt mindig elsődleges prioritásként kezeljük, és oda azonnal kivonulunk és elvégezzük az adott területnek a kaszálását” – nyilatkozta Lóczi Szidónia, a Biokom Nonprofit Kft. PR-menedzsere.

Az előrejelzések szerint egyre több lesz a napos idő és egyre kevesebb a csapadék. „Az ország nagy részén a hétvégén már nem lesz jelentősebb csapadék, tehát az a hatás, hogy a csapadékvíz kimossa a polleneket a levegőből, ez megszűnik, és a napos időben várhatóan erősödik a virágzás is, és a szél is élénkebb lesz, mindez együttesen azt eredményezheti, hogy növekszik a pollenkoncentráció az elkövetkező napokban” – fogalmazott Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A szakemberek szerint még most sem késő elkezdeni a gyógyszerek szedését. A pollenek a hajon és a ruhán is megtapadnak, ezért ilyenkor érdemes gyakrabban zuhanyozni. A parlagfű a következő hetekben folyamatosan virágzik és augusztus második felében tetőzhet a levegőben a pollenkoncentráció.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!