2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Fesztivállal köszöntötték az új tanévet

Pécsett, a ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumában tartották vasárnap délután négy órakor a nemzeti tanévnyitót, melyet megelőzően családi fesztiválon vehettek részt az érdeklődők. A tanévnyitón Hoffmann Rózsa államtitkár az oktatást érintő törvények szükségességéről beszélt. Balog Zoltán szerint a törvények csak keretet teremtettek, ám hogy annak mi lesz az eredménye, a résztvevőkön múlik.

Hétfőn kezdődik az új tanév. A közoktatásban majdnem 1 millió 300 ezer diák kezdi meg a tanulást. A nemzeti tanévnyitót délután Pécsett, a ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumában tartották 4 órakor, ahol mások mellett beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

Balog Zoltán a fennállásának 325. évfordulóját ünneplő Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában az intézmény több száz tanulója, valamint pedagógusok, közéleti szereplők előtt mondott beszédében hangsúlyozta: az iskola a szülői házzal együtt lehet olyan hely, ahol a 21. századi tudás mellett a jó és rossz közötti különbségtételt, a konfliktusok megoldását, a félelmek, indulatok feloldását is el lehet sajátítani. Megjegyezte: a rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy a nemzeti tanévnyitót egyházi iskolában tartják.

Diskurzus és méltóság

A miniszter szerint az oktatásról a tanítók, a szülők, az értelmiségiek meghallgatásával zajló, igazi „szakmaközéleti” diskurzus kell, amelyhez pedagógiai nyilvánosságra van szükség. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állam az új köznevelési törvénnyel keretet teremtett, ám hogy annak mi lesz az eredménye, a résztvevőkön, illetve az együttműködésen is múlik.

Fontos feladatnak nevezte a tanári méltóság helyreállítását, valamint annak elérését, hogy a fiatalok ne érezhessék úgy, hogy nem kellenek semminek, s inkább elhagynák az országot. Úgy vélte, az elvándorlás megelőzéséhez a jó iskola, a jó kormány, a jó oktatás-, gazdaság- és kultúrpolitika mellett a jó szülői munka is nélkülözhetetlen.

Alapvető emberi erények

Hoffmann Rózsa beszédében kiemelte: a szeptember 1-jén életbe lépett új nemzeti köznevelést és felsőoktatást szabályozó törvények közül az első kiemelt hangsúlyt helyez az egész ember nevelésére: az erkölcsi, az értelmi és – most már – a testi fejlesztésre egyaránt. A diákokhoz szólva azt mondta: kitüntetettjei lehetnek az alapvető emberi erényeknek, az „ép léleknek”: a szorgalomnak, a tudni akarásnak, az önfejlesztésnek, a jellemerőnek, az áldozatkészségnek, a becsületnek, a család- és hazaszeretetnek.

A hétvégi tanévnyitókról bővebben itt olvashat. Kövér László Litéren vett részt tanévnyitón.

A felkészülés tanéve

„Azt akarjuk elérni, hogy az új köznevelési rendszer hatékonyan egyengesse nemzeti közösségünk, s benne minden egyes fiatal szárnyalásának útját” – fogalmazott. Hoffmann szerint a mostani tanév a felkészülésé lesz. Az iskolák állami átvétele, az önkormányzatokkal kötendő szerződések januártól hoznak változást. A szakszolgálatokkal kapcsolatos jogszabályok és a 16 éves korig érvényes tankötelezettség szintén jövő ilyenkor lép életbe, s akkortól lesznek nyitva az iskolák legalább délután négyig.

Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI


Az új tanév a felsőoktatásban is komoly változásokat hoz, illetve készít majd elő – hívta fel a figyelmet. „Vállalt feladatunkat időarányosan teljesítve itt is előkészítettük azokat a lépéseket, amelyek elvezetnek majd egy ésszerű szerkezettel bíró, a hallgatók felelősségteljes pályaválasztását és kemény tanulását feltételező, a gyorsuló nemzetközi versenyben helytálló korszerű felsőoktatási rendszer megerősödéséhez” – fejtette ki az államtitkár.

Diákcsemege

A hivatalos ünnepséget megelőzően egész nap rendezvényekkel várták az érdeklődőket a pécsi Szent István téren a Diákcsemege – Tanévkezdő elnevezésű családi fesztiválon. Volt ifjúsági olvasmányok vására és csereberéje is. A kötelező olvasmányok történetét pedig filmen is megnézhették a látogatók.

Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!